0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 25.

Az örök páros: sajt és bor

A sajtot és a bort örök párosként emlegetik, mivel tökéletesen kiegészítik egymás előnyös tulajdonságait. A nagy kérdés persze mindig az, milyen sajtot milyen borral fogyasszunk, hogy elérjük a legtökéletesebb ízhatást.

Gondoljunk a házasságközvetítőkre, akik minden részletet összevetve igyekszenek megtalálni a legjobb férjet vagy feleséget. Így kell eljárnunk a sajtok és a borok tekintetében is, és ha sikerült egymás tökéletes párjait megtalálni, örök élményben lehet részünk, mert egy új, különleges és komplex ízharmóniát fedezhetünk fel. Íme, egy útmutató, amely segít összehozni a tökéletes párokat.

Friss sajtok

A friss sajtok egyik kategóriája a savóból készült termékek, a zsendice, ricotta, túró.

Leginkább egy fiatal, üde, reduktív technológiával készült gyümölcsös fehérborra vágynak, amelynek illatában a friss édeskés, tiszta jegyek érződnek, mivel ezek a sajtok ízben nem mutatnak nagy gazdagságot, így a hozzájuk társított borok sem lehetnek túlzottan intenzívek.

ricotta
Ricotta
Fotó:murarenato, Pixabay

Ezt a kategóriát gazdagítják a lágy és merített friss sajtok is, például a joghurtsajt, a krémfehér sajt, a feta, a gomolya, a mozzarella és a natúr parenyica, amelyek tehén-, kecske- és juhtejből, savanyú és édes alvasztással készülnek, és érlelés nélkül vagy nagyon rövid érlelés után fogyaszthatók.

A sós jellegű friss sajtok méltó párja a kevés maradék cukorral rendelkező savasabb, kissé intenzívebb karakterű fehérbor.

A kecske- és juhtejből készült sajtok szívesen társulnak egy dominánsabb borvidékről származó Sauvignon blanc-nal, Juhfarkkal, Furminttal, Hárslevelűvel, Zétával, Kövérszőlővel vagy Kéknyelűvel.

Rúzssajt

A mosott kérgű lágy sajtoknál, amelyeket nedves pincékben, barlangokban érlelnek, természetes úton alakul ki a sárgás-narancssárgás színű kéreg. A francia eredetű sajtféleségek ezért kapták a rouge (rúzs) elnevezést. Kérgüket alkohollal, például pálinkával, borral vagy sós lével mossák, ezáltal íz­anyagokat juttatnak a sajtba, majd felületükön elszaporodik a rúzskultúra. Az érett állapotú sajtok krémesek, lágyak, szinte folyósak, ezek az ínyencek sajtjai, akik ismerik a limburgert, reblochon-t, epoisses-t, taleggiót, vagy az itthoni választékot, az ilmicit és a pálpusztait.

bor borászat borozás
Illusztráció
Forrás: freepik.com
Ezek a sajtok erőteljesebb, intenzívebb ízvilágúak, így a nagytestű érett fehérborokhoz vonzódnak.

Szeretik a hűvösebb klímájú, mineralitásban gazdag borvidékeket, például Egert, Mátrát és Tokajt, és előnyben részesítik a természetes maradék cukorral rendelkező fehérborokat, amelyeket fahordóban érleltek a palackozásig. A fajtát tekintve lehet Hárslevelű, Furmint, Sárgamuskotály, Chardonnay, Szürkebarát. Vörösborok közül elsősorban a könnyed, harmonikus villányit preferálják, Portugieserből, Kékfrankosból, Zweigeltből.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: