0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 6.

Őszi retek, japánretek

Retektermesztésünk és fogyasztásunk meglehetősen szezonális, elsősorban húsvét környékére esik. A tavasszal szívesen fogyasztott, apró, piros gumójú hónapos retek a nyári hosszú nappalok és a nagy meleg hatására gyorsan magszárba megy, ezért termesztése nem lehetséges Ugyanakkor a felmagzásra nem hajlamos, úgynevezett őszi-téli reteket akár nagyobb felületen is termeszthetjük.

Az őszi-téli retekfajták nemcsak alakjukban és színükben, de botanikailag is eltérnek a hónapos retkektől. Amíg azok gazdasági értelemben vett termése szárgumó, addig az őszi-téli retkek termésének kialakulásában a gyökér is részt vesz.
Termesztésük elsősorban a középkötött, illetve laza szerkezetű talajokon kedvező, a kötöttebb talajokon gyengébb minőséget, csípős, fás, pudvás termést adnak. Az ún. japánretkek esetében – ezek hosszúak, fehér színűek, hasonlítanak a jégcsap retkekre, csak azoknál lényegesen nagyobbak. Termesztésüknél fontos a mély talajművelés, ellenkező esetben a termésük deformált lesz.
Az őszi-téli retkek szervestrágyázást nem igényelnek, de egy alapos ásás, talajforgatás mindenképpen ajánlott. Hőmérséklettel szemben nem igényesek, kisebb fagyokat károsodás nélkül elviselik, 130C körüli hőmérséklet mondható számukra ideálisnak. Tápanyagigényük közepes, a talaj tápanyagkészletét lassabban hasznosítják, mint a hónapos retkek, de több tápanyagot, mindenek előtt káliumot igényelnek. A mikroelemek közül a bór hiányára érzékenyebbek. Vízigényük változó; a tenyészidő elején tömegükhöz képest több vizet hasznosítanak, mint a tenyészidő második felében. A kései esőzések vagy a betakarítás előtti öntözés a tárolhatóságukat nagymértékben rontja, a termések felrepedését válthatja ki.
Az őszi-téli retekfajtákat alakjuk szerint két csoportra szokás osztani. Az őszi-téli fajták:
-Erfurti kerek fekete. Gumója gömb alakú, vagy kissé lapított, 220-250 g súlyú, héja egyenletesen fekete színű, kissé redőzött. Húsa hófehér. Íze enyhén csípős, pudvásodásra nem hajlamos, jól tárolható. Tenyészideje 100-120 nap.
-Müncheni sör. Gumója széles, orsó alakú vagy ovális, 300-400 g súlyt is eléri. A héj színe fehér, keresztben gyengén redőzött. A gumófej halványzöld színű. Húsa fehér, kemény, kellemes ízű. Közepesen tárolható, nem pudvásodik. Tenyészideje: 90-100 nap.
-Fekete téli gömbölyű. Késő nyári, kora őszi időszakban termeszthető. Pudvásodásra nem hajlamos. Termése 200-250 gramm, terméshéja sötét fekete, húsa fehér, lombozata erős. Jól tárolható.
A japánretek fajtacsoportba számos külföldi fajta sorolható. Jellemzőjük, hogy tenyészidejük 50-70 nap. Jégcsap vagy hengeres alakúak, színük fehér. Hosszúságuk 20-25 cm-től 50-60 cm-ig terjed. Nem pudvásodnak és nem fásodnak, közepesen tárolhatók.
Az őszi-téli fajtákat legkorábban július végén, de inkább augusztus elején-közepén, szoktuk vetni, így október végére, a nagyobb fagyok beállta előtt már betakaríthatók. Tenyészterület-igényük lényegesen nagyobb, mint a hónapos fajtáké: a sortávolság 35-40 cm, a tőtávolság 10-15 cm, vetésmélység 2-2,5 cm. Száraz augusztusi időjárás miatt a vetést követően gyakran, kis vízadagokkal öntözzük, később nagyobb adagot, 20-30 mm-t (négyzetméterenként 20-30 litert) is alkalmazhatunk. A tenyészidő elején, amikor még nem takarja a talajt a lombozat, gyakran kell gyomlálni, kapálni. 4-5 lombleveles korban, majd azt követően két hét múlva, vízben jól oldódó, valamilyen komplex műtrágyával szórjuk, tápoldatozzuk meg. Egy-egy alkalommal 1,5-2 dkg/m2-nél többet ne adjunk. Felszedésük ásóval történik. A sárgarépához hasonlóan pincében, nedves homok között tárolhatók, rövidebb időre homok nélkül is.

 

Forrás: