2050-re a világ fehérjenövény ellátása több mint harmadával eshet vissza egy friss kutatás szerint – legalábbis, ha az illetékesek nem tesznek sürgős lépéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az egyre nagyobb vízhiány és a növekvő átlaghőmérséklet komoly veszélyt jelent a világ mezőgazdasági termelésére, ez pedig hatással lehet a közegészségügyre is, hiszen így az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú összetevői – a pillangósvirágúak közé tartozó fehérjenövények – válhatnak egyre nehezebben elérhetővé, nem beszélve az élelmiszer-biztonsági kockázatokról.
Korábbi kutatások szerint a légkörben lévő üvegházhatású gázok – mint a szén-dioxid – szintjének emelkedésével a terméshozamok is nőhetnek. Ám az új kutatás szerint, amely 1975-ig visszamenőleg elemezte újra a kutatási eredményeket, ezt a lehetőséget az egyéb környezeti hatások eltörlik.
A kutatók éppen ezért több tényezőt is vizsgálnak a növénytermesztés jövőjét illetően: az emelkedő hőmérséklet és az öntözéshez szükséges vízkészletek csökkenése mellett az üvegházhatást okozó gázok növekvő szintjét is figyelembe veszik.
A kutatók prognózisa szerint az olyan haszonnövények és hüvelyesek globális átlaghozama, mint például a szójabab vagy a lencse 35, illetve 9 százalékkal csökkenhet néhány évtized múlva.
Ha nem hoznak mihamarabb az ennek megelőzését célzó intézkedéseket. A kutatók szerint a világ minden pontján elsőbbséget kellene élvezniük azoknak a rendelkezéseknek, amikkel növelhető a mezőgazdasági ágazat környezeti változásokkal szembeni ellenállóképessége.