A Csehországi komlótermelők így biztosabb jövedelemre számíthatnak – mondta Martin Možný, a Cseh Tudományos Akadémia Globális Változások Kutatóintézetének munkatársa.
Az éghajlatváltozás Dél-Európa komlótermesztésére lesz a legnagyobb hatással
Az éghajlatváltozás következtében azonban még a Cseh Köztársaság is problémákba ütközhet a komlótermesztés terén. A komlónak bizonyos típusú talajra és helyre van szüksége. Možné szerint az évszázadok során fokozatosan alakultak ki olyan települések, amelyek hosszú távon a legjobb termést és minőséget adják, amelyeket nem lehet egyszerűen máshová költöztetni. Ezért az éghajlatváltozás ellenére a legjobb, ha a meglévő termesztési helyeket Csehországban hagyjuk ott, ahol vannak.
A szakértő úgy véli, hogy a komlótermelők és a söripar is tisztában van az emelkedő hőmérséklettel, az aszállyal és a jelenleg rájuk nehezedő nyomással kapcsolatos közelgő problémával.
Hozzátette, hogy a legnagyobb sörgyártók különböző kezdeményezései kezdenek megjelenni, például az Egyesült Államokban. Csehországban a Plzeňský Prazdroj fejleszti a For Hops kezdeményezést, amely a cseh komlótermesztőket próbálja segíteni, Možné szerint a jelenlegi helyzetre kínált megoldások között szerepel például a komlófajták nemesítése vagy új komlófajták használata, vagy a megfelelőbb mezőgazdasági technikák, amelyek kíméletesebbek, és ezáltal segítenek megőrizni a talajban rendelkezésre álló vizet.
