0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 5.

Borszentelés Egerben

Régi hagyomány felelevenítése, amikor a 10 órás misét követően az Egri Fertálymesterek, a Borrendek és a hegyközségek képviselői díszes viseletben felvonulnak, boraikat az oltár elé helyezik, amelyet rövid szertartás keretében megszentelnek.
“Nincs még a világon olyan hely, ahol az egyházmegye és a borvidék központja egybeesik”

– fogalmazott Buda Péter, az Érseki Papnevelő Intézet, rektora.

A Bazilikában tartott, az Egri Borvidék idei termését megáldó Szent János-napi szertartáson. Az ember életéből, az öröm, az ünnep pillanataiból nem hiányozhat a bor. Szavai szerint a kereszténység ősi írásában, a Didakhéban is olvasható, hogy „Hálát adunk Néked Atyánk a Te szolgádnak, Dávidnak szent szőlőjéért, melyet megismertettél velünk szolgád, Jézus által!”.

A bor az isteni bőkezűség jelképe, amely a szőlőtő termése és az emberi munka együttes gyümölcse.

A  szentmisét követően a résztvevők – élükön a borlovagrendek képviselőivel és a fertálymesteri testület tagjaival – Líceumba vonultak. Itt Pál Sándor értékelte az idei évet. Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke bejelentette:

a borvidéken Debrői Hárslevelűből 23,2 ezer mázsa termett, ebből Hárslevelű superior 4400 mázsa. A klasszikus Egri Bikavér mennyisége 274,3 ezer mázsát tett ki. Ebből superior és grand superior közel 77 ezer mázsa volt. A védett eredetű egri bor alapanyagából összesen 422,2 ezer mázsa termett.

Volt miért hálát adni – hangsúlyozta Pál Sándor, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke a borszentelés után. Elhangzott:

tíz százalékkal több szőlő termett, mint tavaly, s a minőség is kiemelkedő, az elmúlt esztendők egyik legjobb évjárata a mostani.

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu