0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Almavarasodás: most kell kivédeni az első tavaszi fertőzést

Az almavarasodás fertőzése várhatóan kevésbé veszélyesen indul, mint az utóbbi években, derült ki a BASF nyíregyházi növényvédelmi tanácskozásán. Az őszi-téli hőmérséklet nem kedvezett a gomba ivaros szaporodásának, a tavaszi fertőzés elindítójának.

Nagyon gyors járványdinamika jellemzi az almavarasodás fertőzését levélen és gyümölcsön egyaránt, kezdte előadását Imre László, a BASF speciális kultúrák értékesítési vezetője. Nehéz megmondani, hogyan alakul a fertőzés menete, mert sok tényezőtől függ és hosszú idő alatt alakulnak ki az aszkospórák.

Ősszel a varas levélfoltokban kezdenek kifejlődni az ivaros termőtestek. Ebből a szempontból a friss fertőzések a lényegesek, mert minél idősebb a beteg folt a levélen, annál kevesebb az életképes fertőzőanyag.

Ősszel a levél fonákát kell figyelni, mert az hosszabban marad fogékony a betegségre, mint a levél színe.
Varasodás almalevél fonákán
Fotó: Horváth Csilla

A termőtestek kialakulásának a 4 és 10 °C közötti hőmérséklet kedvez és nedvességre van szükség hozzá. Az őszi 30%-ot meghaladó levélvarasodásból sok termőtest képződése várható. Visszavethetjük a kialakulásukat, ha lombhullás előtt két héttel nitrogénnel feltöltjük a leveleket, mert az akadályozza a termőtestképződést, később pedig gyorsabban komposztálódik a lehullott lomb. Erre a beavatkozásra 30 kilogramm karbamid elég hektáronként a lombra permetezve.

A kialakult termőtestek fejlődése fagymentes napokon folyamatos, 6 °C fölött megjelennek bennük az aszkuszok és azokban az aszkospórák, amelyeknek az éréséhez 18-20 °C szükséges. Mindegyik folyamathoz fényre is szükség van, igaz, naponta fél óránál kevesebb is elég. A megérett aszkospórák viszont csak fényen szabadulnak ki a termőtestből, így tehát az éjszakai csapadék hatására még nem szóródnak ki, magyarázta a fertőzés részleteit Imre László.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu