Nagyon gyors járványdinamika jellemzi az almavarasodás fertőzését levélen és gyümölcsön egyaránt, kezdte előadását Imre László, a BASF speciális kultúrák értékesítési vezetője. Nehéz megmondani, hogyan alakul a fertőzés menete, mert sok tényezőtől függ és hosszú idő alatt alakulnak ki az aszkospórák.
Ősszel a varas levélfoltokban kezdenek kifejlődni az ivaros termőtestek. Ebből a szempontból a friss fertőzések a lényegesek, mert minél idősebb a beteg folt a levélen, annál kevesebb az életképes fertőzőanyag.

Fotó: Horváth Csilla
A termőtestek kialakulásának a 4 és 10 °C közötti hőmérséklet kedvez és nedvességre van szükség hozzá. Az őszi 30%-ot meghaladó levélvarasodásból sok termőtest képződése várható. Visszavethetjük a kialakulásukat, ha lombhullás előtt két héttel nitrogénnel feltöltjük a leveleket, mert az akadályozza a termőtestképződést, később pedig gyorsabban komposztálódik a lehullott lomb. Erre a beavatkozásra 30 kilogramm karbamid elég hektáronként a lombra permetezve.
A kialakult termőtestek fejlődése fagymentes napokon folyamatos, 6 °C fölött megjelennek bennük az aszkuszok és azokban az aszkospórák, amelyeknek az éréséhez 18-20 °C szükséges. Mindegyik folyamathoz fényre is szükség van, igaz, naponta fél óránál kevesebb is elég. A megérett aszkospórák viszont csak fényen szabadulnak ki a termőtestből, így tehát az éjszakai csapadék hatására még nem szóródnak ki, magyarázta a fertőzés részleteit Imre László.