0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Gondolatok a versenyképesebb hazai mezőgazdaságért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) sajtóreggelit szervezett, amelyen az ágazat nemzetközi és hazai helyzetét tekintették át.

Az eseményen Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Papp Zsolt, és Cseh Tibor a NAK elnöke és alelnöke beszélt az agrárium aktualitásairól, a támogatásokról, a klímaváltozás alakulásáról, az értékesítés helyzetéről.

„Idén is jelentős csapadékhiánnyal kell szembenézni, s hosszú távú megoldásként három minisztérium részvételével tárcaközi bizottság alakult 2024-ben, hogy megoldást találjanak arra, hogyan lehetne a vizet megőrizni, visszajuttatni a tájba, növelni a talaj nedvesség tartalmát”

– kezdte a tájékoztatót Papp Zsolt. A szakember hozzátette, a Tisza az elmúlt években vízhozamának harmadát veszítette el, 70-80 milliméter nedvesség hiányzik a talajból. Ha mindez nem lenne elegendő, egy hónapja jelentős fagykár érte a gyümölcsöseinket, a károk felmérése még tart.

Ha az értékesítést nézzük, a szabadkereskedelmi megállapodás satuként szorítja az ágazatot. A Dél-Amerikából, Ukrajnából érkező termékek más jogszabályi elvárások alapján érkeznek Európába, gondolunk csak a GMO-ra, az öreg kontinensen már betiltott növényvédő szerek használatára. A versenyhátrányunk ebből is fakad, jó lenne elérni, hogy az import termékek azonos feltételekkel jelenjenek meg az uniós piacokon, mint az itt megtermeltek. Papp Zsolt véleménye szerint fontos felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy az unióban is meg tudjuk termelni a szükséges – és egészséges – élelmiszereket. Ha már a klimatikus anomáliákkal meg tudunk küzdeni, akkor jön a piac szabadossága.

„Aktív pályázati időszakot élünk”- jelentette ki a NAK elnöke.

Míg 2015-ben az AKG támogatásra 650 ezer hektárral jelentkeztek a magyar gazdák, ez a szám 2021-ben már 1,26 millió hektár volt, s az idei évben 2 millió hektárra nőtt. Hol van még olyan ország  a világon, ahol a termőterület 40 százalékát környezettudatosan művelik?

Ugyanakkor a gazda nem csak termelni, hanem jól értékesíteni is szeretne, ehhez pedig piacképes árut kell előállítania. Ebben a folyamatban fontos a fajtaválasztás, a jó időzítés mellett a megfelelő kiszerelés és csomagolás. Rá kell jönnünk, hogy visszafelé, azaz a fogyasztói igények oldaláról kell elindulni a tervezésnél.

Az unióban 157-160 millió hektár termőterület áll rendelkezésre, amin mintegy 450 millió lakos élelmiszer ellátását nem lehetetlenség megoldani. A szabadkereskedelmi megállapodásokkal csak újabb terhet vett a szakma a nyakába, saját lehetőségeinket versenyeztetjük meg.

Jakab István elmondta, a változás nem csak az európai gazdákat, hanem rajtuk keresztül a lakosokat is érinti. Ma 500 ezer elaknásított mezőgazdasági területről beszélnek a szomszédban, ennek mentesítése óriási összegeket emészt majd fel.

A 32,7 millió ukrán mezőgazdasági területtel szemben áll az unió 98 ezer hektárral.

Kukoricáról az ukránok 42 millió tonnát termelnek, míg az unió 27 tagországában ez a mennyiség 73,5 millió tonna. Ha a napraforgót nézzük, akkor a 16,8 millió tonna ukrán terméssel a 10,3 millió uniós mennyiség áll szemben. Nehéz úgy versenyezni, hogy az uniós gazdákra szigorúbb előírások vonatkoznak.

„Sokan a mezőgazdaságot kiáltják ki a klímaváltozás felelősének, a hús, a tej, a cukor előállításának káros hatásait emlegetik”- hangsúlyozta Cseh Tibor, a folyamat mögött lobbiérdekek rajzolódnak ki. A magyar húsfogyasztás kis mértékben nőtt – a világ más részeihez hasonlóan – napjainkban eléri a 70-80 kilót évente. Ha az összes mennyiséget nézzük a németeknél, mérsékelt csökkenés tapasztalható, de ez a sertéshúsra vonatkozik, miközben a baromfi, a bárány és a marha egyre népszerűbb. Amerikában az egy főre jutó éves húsfogyasztás 120 kiló körül alakul, míg a maga 5 kilójával India a sor végén kullog, de azt is figyelembe kell venni, hogy mintegy 1,5 milliárdan vannak. Az előrejelzések szerint – hiába a negatív kampány –, a világ állati fehérje fogyasztása az elkövetkező időben nőni fog.

A tej is egyre népszerűbb, hazánkban évente 150 kiló tejet és tejterméket fogyasztunk fejenként – ami alig van az uniós átlag alatt – az USA-ban ez 230 kiló, s Indiában 40 kiló. Úgy tűnik, Távol-Keleten rohamos fogyasztási növekedés várható.

Az unión belül Magyarországon fogyasztják a legkevesebb cukrot – évente 40 kilót -, míg Belgiumban a legtöbbet. Csak összehasonlításul, az USA lakosai évente és fejenként 60 kilót esznek meg, Afrikában és Ázsiában pedig 15 kilót.

„A brüsszeli lobbisták talán nem veszik figyelembe, hogy a világ állattartásának 90 százaléka Európán kívülre esik. Igaz, hogy az unióban felhasznált takarmány kétharmada harmadik országokból érkezik. Nagy a stratégiai kitettségünk”- hívta fel a figyelmet a NAK alelnöke. A szakember hozzátette, a mezőzőgazdaság a világ szén-dioxid kibocsájtásának csak 15 százalékáért felelős, a többi ágazaton mégsem kérik számon a szennyezést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: