Ne feledjük, hogy a betakarítás globális szinten egész évben tart. Nincs olyan hónap, amikor ne kerülne piacra új termésből származó gabona. Ráadásul nem jelentéktelen termelőkről van szó, mert amikor Európában már régóta vége az aratásnak (vagy még előttünk áll, attól függően, hogy honnan nézzük), más részein a világnak még tart a betakarítás. Ezért a globális piac valójában nem csak a készletekből működik, hanem szinte folyamatosan friss alapanyagokból is.
Európában nyár elején indul az aratási szezon
A legközelebb Európa áll hozzánk, ezért innen kezdjük a betakarítási időszak áttekintését. Alapvetően az európai éghajlatot mérsékeltnek tekintik. Mindazonáltal semmiképpen sem lehet az Öreg Kontinenst a világ olyan részének tekinteni, ahol az időjárási viszonyok homogének.

Nagy általánosságban van egy hidegebb észak és egy melegebb déli rész. Természetesen a déli európai országokban kezdődik el hamarabb a betakarítás. Már június elején megkezdődik a gabonafélék aratása Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Olaszországban, vagyis a kontinens legdélibb országaiban.

Szintén júniusban indulnak meg a kombájnok Magyarországon Bulgáriában és Romániában. Általánosságban elmondható, hogy a Balkán-félszigeten június végén már javában zajlik a betakarítás.
Így volt ez például egy évvel ezelőtt, amikor Délnyugat-Lengyelországban a betakarítás körülbelül két héttel korábban kezdődött, mint az ország északkeleti régióiban. Hasonló a helyzet Franciaországban is és ilyen különbségek figyelhetők meg Nagy-Britanniában is, ahol Anglia déli részén jóval korábban kezdenek, mint például Skóciában.