Európa tejpiacán fogyasztói átrendeződés figyelhető meg, miközben a termelők igyekeznek alkalmazkodni. Az Európai Unióban 2023-ban közel 161 millió tonna nyers tejet állítottak elő, amelynek több mint 95 százaléka tehéntejből származott. Bár a termelés enyhe növekedést mutatott, a belső fogyasztás nem követte ezt az ütemet.
Különösen a fogyasztásra szánt tej iránti kereslet csökkent, miközben a hozzáadott értékű termékek – sajtok, joghurtok, fehérjekészítmények – lassabban, de még mindig stabil piacot jelentettek.

A visszaesés mögött több tényező áll. A növényi alapú italok, mint a zab-, szója- vagy mandulatej, sok országban látványos térnyerést értek el. Ezeket a fogyasztók egy része egészségesebbnek, környezetbarátabbnak tartja, még akkor is, ha táplálkozás-élettani szempontból nem mindig egyenértékűek a tejjel. Emellett a tejtermékek drágulása és a tudatosabb étrendek terjedése is hozzájárult a kereslet mérséklődéséhez.
A tehénállomány zsugorodása, az emelkedő takarmány- és energiaköltségek, valamint a szigorodó környezetvédelmi szabályozás egyre nagyobb terhet jelent a gazdáknak. Bár a hozamok technológiai fejlesztésekkel javulnak, ez már nem képes teljes mértékben ellensúlyozni a negatív tendenciákat.
2023-ban például az uniós gazdák átlagosan hat százalékkal alacsonyabb árat kaptak a nyerstejért, mint egy évvel korábban, ami sok kisebb termelőt súlyosan érintett.

Különösen Nyugat-Európában – Németországban, Franciaországban vagy Hollandiában – tapasztalható, hogy a kisebb, kevésbé versenyképes gazdaságok nehezen tartják a lépést. Ezzel szemben Kelet-Európa, így Lengyelország vagy a balti államok termelői egyelőre előnyben vannak az alacsonyabb költségszint miatt. Ez a kettősség hosszabb távon az uniós tejágazat átrendeződését is előrevetíti.
Afrika és Ázsia: élénkülő kereslet, fejlesztési szakasz
A fejlődő világban egészen más képet látunk. Afrikában és Ázsiában a tej és tejtermékek fogyasztása évről évre növekszik, amit a gyors népességnövekedés, a városiasodás és a jövedelmek emelkedése egyaránt ösztönöz.
Kelet-Afrikában, például Kenyában a fejenkénti tejfogyasztás mára eléri az évi ötven litert, és évente két-három százalékos növekedést mutat. Tanzániában és Ugandában a fogyasztás ugyan alacsonyabb szintről indul, de a bővülés üteme ott is figyelemre méltó.

forrás: mmg archív/Csatlós Norbert