A Barceolnai Autonóm Egyetem (UAB) és a Lleida-i Egyetem (UdL) által vezetett kutatásban több más szervezet is részt vett, és eredményeket az Agroforestry Systems folyóiratban tették közzé. Arra jutottak, hogy a lovak étrendje több tényezőtől függ, például a fajtától és a környezettől. Ez a rugalmasság teszi őket alkalmassá, hogy más növényevők mellett fenntartható módon járuljanak hozzá a tűzveszély kordában tartásához azzal, hogy az éghető anyagokat elfogyasztják, és segítenek a nyílt területek fenntartásában – írja a Phys.org.
Egy egész sor tanulmány született már a háziállatok szerepéről a erdőtüzek kockázatának csökkentésében. Eddig azonban főként a kecskékre és a juhokra koncentráltak, illetve egyes esetekben extenzív tartásra alkalmas ősibb szarvasmarha-fajtákra.
Három esetet vizsgáltak a tanulmány keretében azzal a céllal, hogy kiderüljön, milyen hatékonysággal segíthetik a lovak az erdő aljnövényzetének felszámolását. A Boumort Nemzeti Vadrezervátumban Przsevalszkij-lovak élnek félvad tartásban egy mozaikos területen, ahol az állatok sűrűsége 0,02 példány hektáronként évente.
A Garraf Nemzeti Parkban az ősi pottok fajtájú lovak legeltek és szintén félvad tartásban éltek egy éven át, nagyjából 0,2 állat/hektárral számolva.

Fotó: Antxon Gomez/Wikimedia commons