0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 30.

Birsalma: aranyos, ízletes, gyógyító

A birsalma régen rendkívül kedvelt volt, rengeteget termesztettek belőle, remek fajtákat nemesítettek, míg az alma maga mögé nem utasította. Szomorú történet.

De a vége még lehet jó, mert szerencsére a közelmúltban változott a megítélése, kevésbé népszerűtlen, kevésbé elhanyagolt. És most előttünk áll a lehetőség, hogy felfedezzük csodálatos történetét, bepillantást nyerjünk az aranykorba, amikor még népszerű gyümölcs és tiszteletreméltó gyógyító volt.

A történelemformáló

A birs (Cydonia oblonga) az egyik legősibbnek hitt gyümölcsünk. Egyes feltételezések szerint elképzelhető, hogy a tudás fájáról birsek mosolyogtak csábítóan tudásszomjjal megáldott őseinkre. A birsalma tehát egész sok gyümölccsel verseng a kísértés gyümölcse címért.

Illusztráció

Úgy vélik, hogy a viszályt szító aranyalma Parisz kezében szintén birs lehetett. A legrégebbi írásos feljegyzést -ami hozzávetőlegesen 2000 éves- a krétai Cydonia városában találták róla, innen származik tehát a nemzetségneve. Keleten ősidők óta a tökéletes egészség és a tisztaság jelképe. Az ókori Rómában a szerelmet és a termékenységet szimbolizálta.

Már időszámításunk előtt 600 körül az esküvői szertartások rituális elemének számított. Plutarkhosz is megemlíti írásaiban, hogy a birs fontos résztvevője volt az esküvőknek, sőt a házasság csak azután vált hivatalossá, miután az ifjú pár a vendégek szeme láttára evett a gyümölcsből. Érdekes próba, talán úgy voltak vele, tudjuk le a legrosszabbat a legelején. Fanyar humora lehetett a kitalálójának. A Balkánon még ma is él az a szokás, hogy a menyasszonynak birsalmát kell ennie, mielőtt átlépné a hálószoba küszöbét.

A gyógyító

Ez a Kaukázusból származó különlegesen zamatos gyümölcs sokféle kincset rejt. Gazdag rosttartalma révén serkenti a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mérsékli a koleszterinszintet és vigyáz a kardiovaszkuláris rendszer egészségére.

Erős antioxidánsai védenek a szabad gyökök okozta károsodásoktól és enyhítik a gyulladásokat. A birsben található növényi vegyületek segíthetnek a gyomorfekély megelőzésében és kezelésében. Segít emésztési problémák esetén, óvja a bélszövetet, jótékony hatást fejt ki a fekélyes vastagbélgyulladásra. Képes csökkenteni az allergiás reakciókat, a refluxot és szirupja csillapítja a terhességi hányingert. Légúti betegségek és asztma kezelésére is használható.

Támogatja az immunrendszert és táplálja a mikrobiótát. Feltölti a szervezetet számos ásványi anyaggal és nyomelemmel (kálium, magnézium, kalcium, réz, vas). Élénkít és javítja a hangulatot. Magával ragadó illata miatt illatosításra is szokták használni.

Az elfeledett birsnyálka

birsalma
Illusztráció

A mai korban alig tudjuk elképzelni, de még úgy nagyjából kétszáz éve a birs a magyar gyógyszerkönyvek fontos szereplője volt. Az orvosok receptre írtak fel pácienseiknek olyan „gyógyszereket”, mint amilyen a birs lekvár, a birs nyalat, vagy a birs bélöblítő. Elképesztő, hogy a birskészítmények többségének alkalmazása -sok más kollégájával együtt- rég feledésbe merült. Kár értük.

Itt van például a birs nyálka, ami egy elképesztően szuper dolog, könnyen elkészíthető és biztonságos. A birs magja rengeteg nyákos anyagot tartalmaz, ha meleg vízbe áztatjuk néhány órára, megkapjuk a hűsítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő, lágyító hatású nyálkát. Csak külsőleg alkalmazható, de oly módon sok helyzetben, például bőrgyulladásokra, repedésekre (sarokra nem), felszíni sebekre, fagyásra, enyhébb fokú égésekre, aranyeres csomókra, sőt még arcpakolásként is.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: