A brit Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU) legújabb kutatása alapján az olyan alapvető termékek, mint a vaj, marhahús, tej, kávé és csokoládé adják az élelmiszer-infláció 40%-át, miközben ezek csak a bevásárlókosarak 11%-át teszik ki. E termékek ára az elmúlt évben átlagosan 15,6%-kal nőtt, szemben az egyéb élelmiszerek 2,8%-os drágulásával.
Ez az arány felülírja azt a gyakori érvet, miszerint a gazdasági tényezők – például a minimálbér-emelések – lennének a legfőbb inflációs okok – írja az esmmagazine.com.
Az időjárás nyomása a termelőkre
Chris Jaccarini, az ECIU élelmiszer- és mezőgazdasági elemzője szerint a forró, száraz nyarak miatt romlik a fűnövekedés, így a gazdák kénytelenek drágább takarmányt használni. Ez közvetlenül hat a vaj és a marhahús árára. Emellett klímaváltozással összefüggő vírusfertőzések miatt visszaesett az európai tejtermelés, így a brit tejtermékek iránti kereslet – és így az áruk is nőtt.

A helyi termelés mellett az importáruk is megszenvedik az éghajlati hatásokat. Például a kakaó ára három év alatt megháromszorozódott a Nyugat-Afrikát sújtó hőség és esőzések miatt. Illetve a kávé ára jelentősen emelkedett a brazil és vietnámi aszályok következtében.
A klímaváltozás hatása 2022–23-ban átlagosan 360 fonttal (kb. 414 euróval) növelte meg az egyes brit háztartások élelmiszerszámláját.
Az előrejelzések szerint 2050-re az Egyesült Királyság gyümölcs- és hüvelyesimportjának több mint fele éghajlati szempontból veszélyeztetett országokból fog érkezni – ami még sebezhetőbbé teszi a brit ellátási láncokat.
Megoldás: alkalmazkodás és klímavédelem
Anna Taylor OBE, a Food Foundation ügyvezető igazgatója szerint ez élelmiszerbiztonsági kérdés, nem csupán gazdasági. Azt sürgeti, hogy a brit kormány növelje a mezőgazdaság és az ellátási láncok ellenálló képességét az árstabilitás érdekében.
Jaccarini záró megállapítása szerint:
„Az élelmiszerárakat hosszú távon csak a klímaváltozás megfékezésével és a nettó zéró kibocsátás elérésével lehet stabilizálni. A monetáris politika önmagában kevés.”
A tanulmány arra figyelmeztet: a klímaváltozás nem csak a jövő problémája – már most fizetjük az árát az élelmiszerboltban.
Ahol a mák van a középpontban – Magyar Mezőgazdaság
Mire jó az étkezés közben elfogyasztott tea? – Magyar Mezőgazdaság



