0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 3.

Tíz nap – és egy élet – az Egri Bikavérért

Október utolsó tíz napja az Egri Bikavérről szólt. Az Egri Bikavér borgasztronómiai napok középpontjában elsősorban Eger és az Egri borvidék kulturális kincse és egyedi értéke, az Egri Bikavér állt

Október utolsó tíz napja az Egri Bikavérről szólt. Az Egri Bikavér borgasztronómiai napok középpontjában elsősorban Eger és az Egri borvidék kulturális kincse és egyedi értéke, az Egri Bikavér állt.

Az eseménysorozat záróünnepségén, az Egri Bikavér Gálaesten hazai és nemzetközi díjakat nyert Egri Bikavéreket kóstolhattunk. Méltó helyszínt a St Andrea Szőlőbirtok biztosított Egerszalókon.

„Több itteni borász is az életét tette fel a Bikavérre, hogy megmutassa ezen keresztül is Eger, az Egri borvidék egyedi arcát”- köszöntötte a résztvevőket Farkas László. Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kiemelte, a sokszínűség mellett a Bikavér olyan Kékfrankos alapú, gyümölcsös, nem tannin hangsúlyos házasítás, a borvidék zászlósbora, amelyről azonnal felismerhető kell, hogy legyen a terroire.

A szakember köszöntőjében felidézte az elmúlt időszak eseményeit. Mint elmondta, az Egri Bikavér olyan hungarikum, ami – Tokaj és az aszú mellett – világszinten is ismertté tette a magyar borkultúrát.

Az egri borászok úgy ítélik meg, ahhoz, hogy megismertessék a borvidéket, a Bikavér a legjobb eszköz. Nem véletlen, hogy egyre többen és egyre jobban elköteleződnek a borvidék borászai eme kiváló házasítás mellett.

Magunk között viccelődve próbáltuk megfejteni a Bikavér nevének eredetét. Egyik lehetséges változatnak azt tartottuk, hogy Dobó István – katonáival együtt – a harcban szomjukat oltva, vagy méginkább harci kedvüket fokozandó fogyasztották e nemes vörösbort, ami szakállukon is aláfolyt. Mintha a bikák vérét itták volna. A törökök ennek tulajdonították az emberfeletti erőt és bátorságot.

Talán ennél provánabb az az ötlet, hogy bár Nagy Szulejmán, aki a történelmi adatok szerint nem volt jelen Eger ostrománál, muszlim hívőként nem fogyaszthatott alkoholt, mégsem vetette meg a szőlő erjesztett levét. Hogy mégis magyarázatot adjon embereinek, mit is visznek sátorába nagy kancsókban, kijelentette: „bikák vérét iszom”.

Az viszont tény, hogy már az 1800-as években a nagy egri vörösborokat Bikavérnek hívták.

A Gálaest nem csak a Bikavérek kóstolásáról szól, est fénypontjaként ott átadták az Egri Bikavérért díjakat. Az idei évben három örömünnepre is okot adott az egri borásztársadalom. Gál Tibor megkapta a Borászok Borásza díjat, a St Andrea Szőlőbirtok az Év Pincészete, míg Juhász Ádám az Év egri bortermelője címet nyerte el. Így nem csoda, hogy ők lettek az Egri Bikavérért díjazottja. A sorba felzárkózott Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, aki támogatóként vehette át a díjat.

Demeter Zoltán, meghívott tokaji borászként tőle szokatlan visszafogott és diplomatikus beszédet tartott. Mint elmondta, nincs idő már rossz döntéseket hozni, óriási lehetőségek vannak az Egri borvidékben, amit sokan nem is látnak. Bár jobban hisz a termőhelyre épülő minősítési rendszerben, de fontosnak tartja a Bikavér előretörését.

Ugyanakkor nagy dilemma, ha elértük a világszínvonalat – mint Tokaj –, hol marad a világsiker? Eger egy hősies ostromban nyert a túlerővel szemben 1552-ben, de nem feledhetjük el, most is harcban állunk.

Forrás: magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: