London az Egyesült Királyság legforróbb része, és itt található a Kew Királyi Botanikus Kert, ahol egy új „szén-kert” került kialakításra. Ennek célja, hogy bemutassa azokat a gombákat és növényeket, melyeknek kulcsszerepe lesz a klímaváltozás mérséklésében. Azt is szemléltetik, hogy várhatóan hogy alakulnak majd át a kertek is. Két érdekes fa is került ide: a perzsa varázsfa is (Parrotia persica), valamint a bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata). Emellett a botanikus kert kávéval foglalkozó csapata azon dolgozik, hogy klímaálló fajtákat hozzon létre.
Színkavalkád
A Kew fásszárú gyűjteményének vezetője, Kevin Martin a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az ötlet az új kert mögött az volt, hogy bemutassák, milyen növényeket láthatunk majd a jövőben és mit tudunk majd termeszteni a kertünkben. Véleménye szerint ugyan nehéz megjósolni, mennyire fog felmelegedni a klíma, de már most is jóval melegebb van, ami hatással van a fákra.

Fotó forrása: https://magyarmezogazdasag.hu/2018/10/28/az-igezo-perzsa-varazsfa/
Egyes fák hamar elkezdik elveszteni a lombjukat, mintha ősz lenne. Ennek oka azok a „hamis őszök”, amiket nyáron tapasztalni az Egyesült Királyságban. Emiatt a növények stressz-helyzetbe kerülnek, és nem mutatják a szép, őszi lombszínüket sem. Sokféle növényt lehet ültetni, azonban a változó éghajlat miatt máshogy kell gondolkodnunk. A szokásos fajlista nem biztos, hogy működni fog. A perzsa varázsfa és a bugás csörgőfa lehet két olyan növény, mely a szigetország jövőbeli klímájához jól képes alkalmazkodni, és még csodás őszi lombszínnel is megörvendezteti az embereket.
Klímaálló kávé
A Kew kávékutatásának vezetője, Dr. Aaron Davis elmondása szerint a céljuk, hogy segítség a gazdákat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz. Ehhez olyan alternatív kávéfajtákat kínálnak számukra, melyek nem a Robusta vagy az Arabica, azonban képesek a magasabb hőmérsékleteket és az aszályt is tolerálni. Ezeket könnyebben tudják termeszteni a gazdák.

„Világszerte nagyjából 100 millió ember érintett a kávétermesztésben, és szükségük van a kávéra a megélhetésükhöz és a családjuk ellátásához.” Látszik tehát, hogy igencsak fontos egy alternatív, klímaálló fajta felkutatása vagy nemesítése, és nem csak a kávéfogyasztók miatt.



