0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Konferencia a tengerfenéken érlelt borokról

Az évszázadokkal ezelőtt az elsüllyed hajókról fölhozott borok vizsgálatának eredményeiről, illetve a borok szakszerű a tengerbe süllyesztéséről tájékozódhattak a résztvevők a világ első, a tengerfenéken érlelt borokról szóló konferenciáján Bilbaóban.

Több mint 50 szakember, szakértő és borász részvételével rendezték meg december közepén a spanyolországi Bilbaoban, a város haditengerészeti történelmi központjában, az Itsasmuseumban az első Underwater Wine Congress-t, amely a tengerfenéken érlelt borokra fókuszált. A decanter.com cikkéből kiderül, hogy

a résztvevők megismerhették az évszázadokkal ezelőtt az elsüllyed hajókról fölhozott borok vizsgálatának eredményeit, illetve értekezéseket hallhattak arról, hogy hogyan kell szakszerűen a tengerbe süllyeszteni a borokat érlelés céljára.

Szó esett azokról a cégekről is, amelyek hamisítványokkal próbálják elárasztani a borpiacnak ezt a nagyon szűk, de dinamikusan fejlődő részét.

A konferenciát a Crusoe Treasure borászat szervezte, amely 10 éve foglalkozik a boroknak a tengerfenéken történő érlelésével. A résztvevő borászok és sommeliers-k szerint

a tengerfenéken érlelt borok különleges karakterűek, az érés folyamat felgyorsul, mindamellett lágyabb, kiegyensúlyozottabb, komplexebb ízvilág érhető el rövidebb idő alatt.

Marilena Bonilla, a Bodegas Protos borásza elmondta, hogy korábban meglehetősen szkeptikusan állt a témához, de nagyon meglepődött, amikor megkóstolta az első ilyen bort. Teltsége és érettsége alapján azt gondolta, hogy 1-2 évvel régebben van már a palackban.

A tengerfenéken érlelés drága és bonyolult művelet, nagy szakértelmet igényel. Sok borászat hamis termékekkel próbálja aláásni ennek a feltörekvő, de még igencsak fiatal eljárásnak a jó hírnevét. Borja Saracho, Crusoe Treasure társtulajdonosa elmondta, hogy nem elég a bort a dobni tengerbe.

A helyes módszer ennél sokkal bonyolultabb, nagy szakértelmet és előkészületeket igényel, és tekintettel kell lenni a környezeti hatásokra is

A konferencia második napján a résztvevők ellátogathattak a bilbaoi kísérleti tengerbiológiai és biotechnológiai kutatóközpontba, a Crusoe Treasure vízalatti „borospincéjébe”, ahol megtekinthették, hogyan kell szakszerűen „kitermelni” a borospalackokat a tengerből.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/decanter.com