0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 4.

Fehér mák, akár dió helyett is

Karácsony közeledtével egyre több mákkal készült étel, főleg sütemény kerül az asztalra. Érdemes kicsit utána nézni ennek a mák témának, mert nem csak a bejglibe használatos kék változat létezik.

A mák nem új keletű, már az ókorban is ismerték, a görögök például jósoltak belőle. És az sem véletlen, hogy karácsony közeledtével egyre több mákos finomság kerül az asztalra, mivel úgy tartják, hogy a szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget és az életet szimbolizálják.

Ettől függetlenül érdemes lenne egész évben rendszeresen fogyasztani, hiszen a termesztett növények közül a legtöbb kalciumot tartalmazza.

Emellett rendkívül gazdag egyéb ásványi anyagokban, például foszforban, vasban, rézben, magnéziumban, cinkben, továbbá tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, étkezési rostokat és telítetlen zsírsavakat. Az összetevőknek köszönhetően jót tesz a fogak és a csontok egészségének, támogatja az emésztést, hozzájárul a szív- és érrendszer, az idegrendszer stabilitásához. Az apró mákszemek sok olajat tartalmaznak, ezért nagyon értékes a hidegen sajtolt mákolaj is. Viszont a fogyókúrázóknak mértékkel ajánlják, mert bővelkedik kalóriákban is.

kenyér mák
Fotó: Wikimedia Commons

Magyarországon  a legelterjedtebb mákfajta a kék mák, a Blue Poppy Seed, de létezik fehér és fekete változat is – vajon miben különböznek?

fehér mák
Fotó: Wikimedia Commons

 Fehér mák

Valószínűleg általában nem lapul egy tasak fehér mák a magyar háziasszonyok kamrájában, pedig szintén régóta ismert, főként Indiában és Ázsiában, de Európában is jó néhány éve felfedezte a gasztronómia.

Magas hegyekben, ahol a dió már nem terem meg, helyette fehér mákot ültetnek, amit kézzel törnek és dolgoznak fel. Ezt használják süteménybe vagy olajat sajtolnak belőle.

Egyébként Magyarországon is könnyen termeszthető. Ugyanazokkal az értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint kék „társa”, az íze viszont jóval lágyabb, leginkább a dióéhoz hasonlatos, ezért alkalmas a dió helyettesítésére is. Azoknak is ajánlható, akik idegenkednek a kék mák erős, kissé csípős ízétől. Darálhatjuk és használhatjuk süteményekbe, tésztákhoz, sütéskor egészben megszórhatjuk vele a kenyér  vagy a kalács tetejét. Ázsiai országokban, ahonnét származik, előszeretettel használják, például enyhén megpörkölik, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

mák élelmiszer
Fotó: Freepik

Ha valaki kipróbálná a termesztését, tavasszal vesse el a magokat. Sokkal kisebb gubókat terem majd és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb lesz, mint a hazánkban ismert fajtáé.

A másik véglet, a fekete

Az étkezési célra termesztett mák magvai színben eltérő fajtákban is léteznek, ilyen a fekete mák is. Élettani hatása nem különbözik a megszokott kéktől, vagy az ázsiai fehértől. Színében viszont ez a legintenzívebb, mert éjfekete pici magvai vannak, és a színe az ízében is tükröződik: intenzívebb és fanyarabb az általunk használt kék változattól. Izgalmas hatást kelt, ha kalács vagy kenyér tetejére szórjuk sütéskor, és remek kontrasztot alkot a világos színű desszertek tetején.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: