A mák nem új keletű, már az ókorban is ismerték, a görögök például jósoltak belőle. És az sem véletlen, hogy karácsony közeledtével egyre több mákos finomság kerül az asztalra, mivel úgy tartják, hogy a szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget és az életet szimbolizálják.
Emellett rendkívül gazdag egyéb ásványi anyagokban, például foszforban, vasban, rézben, magnéziumban, cinkben, továbbá tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, étkezési rostokat és telítetlen zsírsavakat. Az összetevőknek köszönhetően jót tesz a fogak és a csontok egészségének, támogatja az emésztést, hozzájárul a szív- és érrendszer, az idegrendszer stabilitásához. Az apró mákszemek sok olajat tartalmaznak, ezért nagyon értékes a hidegen sajtolt mákolaj is. Viszont a fogyókúrázóknak mértékkel ajánlják, mert bővelkedik kalóriákban is.

Magyarországon a legelterjedtebb mákfajta a kék mák, a Blue Poppy Seed, de létezik fehér és fekete változat is – vajon miben különböznek?

Fehér mák
Valószínűleg általában nem lapul egy tasak fehér mák a magyar háziasszonyok kamrájában, pedig szintén régóta ismert, főként Indiában és Ázsiában, de Európában is jó néhány éve felfedezte a gasztronómia.
Egyébként Magyarországon is könnyen termeszthető. Ugyanazokkal az értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint kék „társa”, az íze viszont jóval lágyabb, leginkább a dióéhoz hasonlatos, ezért alkalmas a dió helyettesítésére is. Azoknak is ajánlható, akik idegenkednek a kék mák erős, kissé csípős ízétől. Darálhatjuk és használhatjuk süteményekbe, tésztákhoz, sütéskor egészben megszórhatjuk vele a kenyér vagy a kalács tetejét. Ázsiai országokban, ahonnét származik, előszeretettel használják, például enyhén megpörkölik, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

Ha valaki kipróbálná a termesztését, tavasszal vesse el a magokat. Sokkal kisebb gubókat terem majd és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb lesz, mint a hazánkban ismert fajtáé.
A másik véglet, a fekete
Az étkezési célra termesztett mák magvai színben eltérő fajtákban is léteznek, ilyen a fekete mák is. Élettani hatása nem különbözik a megszokott kéktől, vagy az ázsiai fehértől. Színében viszont ez a legintenzívebb, mert éjfekete pici magvai vannak, és a színe az ízében is tükröződik: intenzívebb és fanyarabb az általunk használt kék változattól. Izgalmas hatást kelt, ha kalács vagy kenyér tetejére szórjuk sütéskor, és remek kontrasztot alkot a világos színű desszertek tetején.




