0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 5.

Antibiotikum helyett – a levendula javítja a halak immunitását

A halgazdaságokban a halak jelentős hányada a szállítás, válogatás és egyéb műveletek hatására föllépő stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az Aquaculture folyóiratban közzétett cikk szerint a moszkvai Népek Barátsága Egyetem (RUDN) biológusa, Morteza Yousefi megállapította, hogy a táplálékhoz hozzáadott levendulakivonat javítja a pontyok immunitását.

A halgazdaságokban a halak jelentős hányada a szállítás, válogatás és egyéb műveletek hatására föllépő stressz által kiváltott betegségek miatt pusztul el. Az antibiotikumok fölhasználása a fertőzések kezelésére és megelőzésére nemcsak költséges eljárás, hanem rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához is vezet. Ezért a növényi készítmények különösen fontos eszközök lehetnek a halállomány egészségének fenntartásában.

A keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) bizonyos alkotóelemeinek gyulladásgátló, antioxidáns és antistressz hatása már ismert, a biológusok most azt feltételezték, hogy azok az anyagok a halaknak is segítenek megbirkózni a kortizol stresszhormon negatív következményeivel.

Yousefi és kollégái négy csoportra osztották az általuk vizsgált közönséges pontyokat (Cyprinus carpio). A kontrollcsoport kivételével a másik három csoport 70 napon át 0,5, 1, illetve 1,5% levendulakivonatot tartalmazó táplálékot kapott. Ezt követően az állatorvosok három órán át stresszhatásnak tették ki a halakat: az akvárium vízszintjét 90 százalékkal csökkentették.

Úgy találták, hogy minél több kivonatot kapott a vizsgált csoport, annál alacsonyabb volt a vérben a kortizol- és a glükóz-stresszmarkerek szintje. Ezenkívül a kezelt csoportok védelmi rendszerei jobb állapotban voltak, mint a kontrollcsoportban lévő halaké. Arra következtettek, hogy 1,0-1,5% levendulakivonat fokozhatja a halak immunválaszát.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/phys.org