0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 5.

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” – 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Részletes fotógaléria a birkanyírásról Tószegen ide vagy a képre kattintva

„Valamikor hármas hasznosításban voltak a környéken a merinók – mondja Papp Zsolt – a tavaszi körmölés után jött a nyírás, majd a „legelőre ellettek”, a bárányt értékesítették, és utána az anyákat fejték.

Manapság azonban a gyér piac miatt a fejés és a nyírás is lassan kikopik a gazdálkodásból. A hazai gyapjúnak nincs piaca, így annak adjuk el, akinek tudjuk.”

Ahogy a gazda meséli, az állományt azért nyírják, hogy a nyári hőségben „ne legyenek az állatok szőrbe”, a bevétel meg leginkább annyi, ami a nyírás költségeire elég. Az 500-as állomány nyírásával reggel 7 és délután 4 óra között végzett a 7 nyíró, akiknek birkafogók, gyapjúhordók, rostálók segítették a munkáját – összesen huszonketten voltak a Szűcs Patrik vezette csapattal együtt. A levágott gyapjú mennyisége kicsivel két tonna fölötti.

A hazai gyapjúnak a világpiacon a kínai műszállal és ausztrál konkurenciával kellene a versenyt felvennie, azonban hiába hosszú szálú és zsíros, vagyis jó minőségű, azért a téli istállózás miatt csak szennyezettebb az állataink szőre, mint az egész évben legelőn tartott ausztráloké. Ahogy pedig Papp Zsolt meséli, sajnos Tószeg környékén nincs lehetőség téli legeltetésre. „Ezt a környéket a sziki ősgyep miatt „kis Hortobágynak” is nevezhetjük, de erre az ősgyepre vagy esetleg vetett téli legelőre csak akkor tudnám kiengedni az állatokat, ha télen tartósan felfagyna. Azonban évek óta enyhe a tél és ha kiengednénk a birkákat, szétvágnák a gyepet. Az erdőtörvény változása óta erdőben legeltethetnénk, de ha valaki itt körülnéz, ugyanolyan pusztát lát csak, mint a Hortobágyon. Szóval nálunk ez szóba se jöhet. Marad a téli istállózás, és a részben alommal, takarmánnyal szennyezett gyapjú”

A jó minőség záloga pedig a minőségi takarmány: Tószegen az állatok télen lucerna- és gyepszénát kapnak, lucernából és szudáni fűből készült szenázst, valamint abrakot kukoricából, zabból és árpából.

A gazda pedig gondosan figyel az állományra, hogy egészségügyi problémák se legyenek, így nem gátolja semmi a húsgyarapodást és a kiváló gyapjú „növesztését” sem.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu