0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 4.

Komló nélkül nem lesz sör

Hamarosan megkezdődnek a tavaszi munkák a német tettnangi komlóföldeken. A globális komlópiac 40%át teszi ki a Németországban termelt komló, ahol a gazdák aggodalommal tekintenek az idény elé, és nem tudnak garanciát vállalni a sörgyárak számára.

Egyes komlófajtákhoz már el kell kezdeni a tavaszi munkákat a tettnangi komlóföldeken, a huzalok előkészítését, és néhány hét múlva megkezdődik a fiatal hajtások felvezetése a drótokra. A német komló általában a globális komlópiac 40% -át teszi ki, tehát számos európai sörgyártó vásárol a német piacról.

Ezen belül is a leghíresebb  a tettnangi komló, azaz

a „Tettnanger Hopfen”, amely 99 százalékban a sörgyártás alapanyagául szolgál, és csekély része pedig a gyógyszeriparban kerül felhasználásra.

Tettnang önmagát aromáskomló-termő területként határozza meg. A „Tettnanger Hopfen” világhírnevét különösen azoknak az igen finom aromaanyagoknak köszönheti, amelyek több mint 300, a komlóvirágból származó illóolaj-összetevő kombinációjának eredményeként jönnek létre. A „Tettnanger Hopfen” aromája a meghatározás szerint a virágos, a citrus-szerű, a gyümölcsös, a ribiszkeszerű, az édeskés és a fűszeres spektrumában mozognak, harmonikus, tartósan testes és lágy.

A sörgyárak minden évben garanciákat kérnek az időben történő komlószállításra, és ilyen garanciákat a német komlótermelők most nem tudnak adni.

Jürgen Weishaupt, a Tettnang Komlótermesztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a tavaszi munkák egy-egy terület megműveléséhez mintegy 700-800 alkalmazottat igényelnek, amely jelenleg nem áll rendelkezésükre. A koronavírus járvány miatt hozott szabályozások miatt nehézséget okoz a külföldi idénymunkások utazása.

Noha az intenzív munka megkezdéséig még van néhány hét, a német termelők elé már most hatalmas problémák vetülnek.

Az idénymunkások Lengyelországból és Romániából érkeznének, és eddig a szükséges munkaerő több mint 90% -át tették ki.

A járvány és a határok átlépésére vonatkozó szabályok szigorodása kapcsán a lengyel idénymunkásoknak nehézségeik lehetnek, a munka elvégzése utáni hazatérés, amely visszatartó erő. Romániában pedig szigorodtak a külföldi munkavégzésre vonatkozó szabályok, mind a munkaszerződések és a kiegészítő dokumentumok mind a munkáltatói oldal biztonságos működésének tekintetében.

Weishaupt hangsúlyozza, hogy az alkalmazottak nem veszélyeztetettek, és minden szükséges higiéniai intézkedést megtettek és betartatnak, és a munkavégzés nem csoportos jellegű. Ha a munkások Németországba akarnak belépni, munkaszerződésre és az ingázás igazolásra van szükségük. Ezenkívül a munkáltatónak be kell jelentenie a szövetségi rendőrségnek az utazók adatait, ideértve a pontos érkezési dátumot és a munkaköri leírást. Weishaupt számára azonban egyértelmű, hogy minden erőfeszítés ellenére nem minden idénymunkás érkezik meg.

Ezért keresnek alternatívákat a gazdák.  Például hirdetéseket tesznek közzé újságokban, online hirdetési és munkaerő toborzással foglalkozó portálokon.  A német komlótermesztők intenzíven keresik a munkásokat az ültetvényekre. A hírek szerint önkéntesek és nyugdíjasok is jelentkeznek már a munkára. Sokan félnek attól, ha nem lesz komló, nem lesz sör sem.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/portalspozywczy.pl