Négy családba osztják őket: inaktivált élesztők, élesztő-autolizátumok, élesztőkivonatok és élesztőhéjak. Ebben az évben gondosan és alaposan megvizsgáltuk a borélesztő-származékok kínálatát annak érdekében, hogy felhasználóbarátabb formát érjünk el, és ennek lettek az eredményei az E2U™ címkével ellátott termékek.
Ez a címke egyszerűséget képvisel a felhasználók számára, de a termékeknek komoly vizsgálatokon kell átesniük, hogy megszerezzék ezt a minőségi jelölést. Számos elemzésnek vetik alá őket négy alapvető kritérium validálására: hatékonyság, egyszerűség, biztonság és fenntarthatóság. Ezen típusú termékek azért jelentősek, mert pozitívan hatnak mind a környezetre, mind a cég költségeire, valamint a felhasználók egészségére.
Mik is azok a mikrogranulátumok?
A mikrogranuláció alapvetően egy új porformátum, amely felváltja az előző, nagyon finom porformátumot. Ez az új formátum úgy néz ki, mint a por mikroegyesítése, míg az előző inkább egy finom por.
Szabad szemmel láthatatlan, de ez az új formátum nagy különbséget jelent!
Milyen előnyei vannak ennek az új formátumnak?
A por formátumát olyan részecskék jellemzik, amelyek szuszpenzióban maradhatnak a levegőben. Ezt a jelenséget „poros hatásnak” nevezzük. Ez a hatás kellemetlenséget okoz a használat során, részecskék belégzésének kockázatával, termékveszteséggel jár a csomagolás felnyitásakor és a folyadékban való rossz diszpergálhatósággal párosul.
A szemcsék sűrűsége, amely nagyobb, mint a finom poré, segíti a folyadék gyorsabb behatolását. A mikroaggregátumok porozitása szintén megkönnyíti a folyadék belépését az üregbe és növeli a termék higroszkóposságát.
Hogyan kerül előállításra a mikrogranulátum?
A mikrogranulátum formátum pontos specifikációk és számos prototípusfejlesztés eredménye. Számos folyékony terméket vetettek alá különböző porlasztva szárításnak annak érdekében, hogy különböző részecskeméreteket érjenek el. Mindegyiket laboratóriumban tesztelték (PowderStudioTM) annak érdekében, hogy validálják azt a formát, amely a legjobb felhasználói élményt nyújtja, és fenntartja, vagy akár javítja a termék teljesítményét.
Könnyebb erjesztés
Az E2UTM tanúsítással és címkével rendelkező aktív száraz élesztők első jellemzője az, hogy már nem kell újrahidratálni őket a beoltás előtt. Közvetlenül a mustba tehetőek, az erjedés minősége nem változik.
Akár rehidratál a borász, akár nem, már nem hatékonyság, hanem preferencia kérdése. Bárhogy is dönt, az E2UTM lehetőséget ad a fermentációs fázis leegyszerűsítésére.
Kevesebb víz- és energiafogyasztás
Ha az aktív száraz élesztők összes felhasználója (azaz a borászok 75%-a) úgy döntene, hogy nem rehidratál, 600 000 hl víz megtakarítható lehetne évente. Ez a mennyiség az Egyesült Államok egy négyfős családjának éves vízellátását jelenti 162 éven át, Franciaországban 274 évig, Latin-Amerikában pedig 548 évig.
E tekintetben az E2UTM termékek használata kevesebb villamos energia vagy gáz felhasználását és kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelentené, pontosan évi 240 tonna lenne a csökkenés. Ugyanezzel a céllal, tehát az energiafogyasztás csökkentése érdekében a szobahőmérsékleten történő tárolás a jövőben szintén prioritást élvez.
Csökkenő szennyezés
Becslések szerint évente több tíz tonna tiszta mosószer kerül felhasználásra a 2,15 millió borászati élesztő előkészítéséhez szükséges berendezések megtisztításához. A mosószerek biológiailag nagyon nehezen bonthatóak le, és hosszú ideig aktívak maradnak. A csatornába engedve a környezetbe kerülnek a vízfolyásokon és szivárgáson keresztül, szennyezve ezáltal a folyókat, károsítva a vízinövényeket és -állatokat. Ezért a mosószer használatának bármilyen korlátozása pozitív hatást jelent.
Nagyobb biztonság és kényelem
Az elmúlt években a Fermentis számos laboratóriummal együttműködve foglalkozik a felhasználás közbeni élesztőrészecske-belégzés problémájával; kezdetben a saját gyáraiban dolgozó alkalmazottai, de természetesen az ügyfelei miatt is.
Ezenkívül kiterjedt kutatási és fejlesztési projektet vállaltak az élesztőszármazékok diszpergálhatóságának tesztelésére a hatások korlátozása érdekében (belélegzés és pazarlás).
Gazdaságossági, költségcsökkentő hatás
A rehidratációs fázis elkerülésének, vagy a termék szobahőmérsékleten tárolásának lehetősége egyúttal azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék bizonyos, nagy befektetést igénylő berendezések használatát.
Ugyanebben a szellemben nagy erőfeszítések folynak a termékek csomagolásának javításábra és a termékek eltarthatóságának meghosszabbítására, ezzel segítve felhasználókat a költségeik és egyben a hulladék csökkentésében. Bizonyos értelemben ez a gazdasági dimenzió a hab a tortán.