0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 26.

Mikroműanyaggal szennyezett zöldségek

A mikroműanyagok olyan apró műanyag darabkák, amelyek átmérője öt milliméternél kisebb. Két egymástól független tanulmány is rámutatott, hogy a mikroműanyag a gyümölcsöt és a zöldséget is szennyezheti.

Margherita Ferrante, az olaszországi Catania Egyetem kutatójának tanulmánya szerint a levélzöldségek, például a salátafélék, illetve a gyökérzöldségek, például a sárgarépa mikroműanyag szennyezésnek való kitettsége igen magasnak mondható, míg a gyümölcsök közül leginkább az alma szennyezett mikroműanyaggal. A Environmental Research folyóiratban közzétett jelentésében a kutatónő a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt ​​hatásainak mielőbbi felülvizsgálatát sürgeti.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy a műanyag a vízzel együtt a növények gyökérzetén keresztül képes felszívódni.

A tanulmányt Dr. Lianzhen Li a kínai Yanthai Kutató Intézet professzora és Willie Peijnenburg  a hollandiai Leideni Egyetemen professzora közösen készítették, és a Nature Sustainability folyóiratban jelent meg.

Peijnenburg professzor megállapította, hogy a mikroműanyagok a saláta és a búza gyökérzetén keresztül felszívódik, ami aztán a növény föld feletti ehető részeibe is eljut.

Noha a tudósok évtizedek óta úgy gondolták, hogy a műanyag részecskék túl nagyok ahhoz, hogy átjussanak az ép növényi szöveteken, ezek a legújabb eredmények megkérdőjelezik az eddig felállított elméletet. 

A mikroműanyagok felszívódása leginkább a gyökérzöldségeknél, így például a sárgarépánál és a reteknél jelenthet problémát, de a levélzöldségek például a saláta is érintett lehet a mikroműanyag szennyeződéssel. A kezdeti megállapítások máris komoly kétségeket vetnek fel a növényi eredetű élelmiszerek élelmiszerbiztonságával  kapcsolatban.

Maria Westerbos a Plastik Soup Foundation alapítója szerint a halak és rákfélék műanyag szennyezettségéről már évek óta tudnak.  

Ha azonban a műanyag a zöldségfélék szöveteibe felszívódik, akkor az a növényevő állatokba is bekerül, ezáltal a hús- és tejtermékeinkbe is megjelenhet.

Az amszterdami székhelyű nonprofit környezetvédelmi szervezet a tizenkét környezetvédelmi szervezetből és kutatóintézetből álló Plastic Health Coalitionnal közösen 2021 áprilisban egészségügyi csúcstalálkozót szervez, amelyet a tervek szerint  2021. áprilisban  rendeznek meg a holland fővárosban. A rendezvényen a mikro,- és nanoműanyag kutatásokkal kapcsolatos legújabb eredményekről számolnak be, valamint a műanyag adalékanyagokkal és az egészséggel összefüggő kérdésekkel foglalkoznak. 

Forrás: www.taspo.de