Együnk gombát, és okosodjunk!
A gombákban található antioxidáns vegyületek rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára. Ezeken kívül fontos fehérjeforrások, de rostokból, vitaminokból és ásványi anyagokból is sokfélét tartalmaznak. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres gombafogyasztóknál kisebb a valószínűsége a kognitív zavarok kialakulásának. Idősebb korban pedig az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye is csökkenthető gombából készült ételek rendszeres fogyasztásával.
Gombafogyasztás és a rákkockázat csökkentése
A Penn State Cancer Intézet a közelmúltban publikált egy tanulmányt melyben leírták, hogy már napi 18 gramm gomba fogyasztásával akár 45 százalékkal csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Ez a mennyiség egy közepes méretű csiperkegomba elfogyasztásával már fedezhető, azaz korántsem arról van szó, hogy gombát gombával kellene enni.
A tanulmány elkészítése során a kutatók közel 20 korábbi, 1966. és 2020. közötti tudományos munkát elemeztek. Ezek eredményeiből összefüggéseket kerestek a gombafogyasztás és egyes rákbetegségek, főként a mellrák kialakulása között. A gombáknak a bennük levő magas vitamin-, ásványi anyag, valamint antioxidáns tartalmuk miatt van egészségvédő hatása. Az ergotionein nevű antioxidánst emelték ki, amely kiváló sejtvédő hatással rendelkezik.
Minden gombában van…
A shiitake és a laskagomba több ergotioneint tartalmaz, mint más gombafajok, ám ez az anyag mindegyikben jelen van, tehát bármelyik étkezésre alkalmas gomba fogyasztása rendelkezik ilyen jótékony hatással.
„A gombákban található legnagyobb mennyiségben az élelmiszer alapanyagaink közül az ergotionein ezért egyedülállóan jelentős az antioxidáns és sejtvédő hatásuk” – mondta a tanulmány szerzője, Djibril M., aki hozzátette, hogy az antioxidánsok feltöltése a szervezetben segíthet az oxidatív stressz elleni védelemben és csökkentheti a rák kockázatát.”
– mondta a tanulmány társszerzője, John Richie.
A gomba nem csak élelem
A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak.
Az emberek ősidők óta fogyasztják a gombákat, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésével pedig a tészták kelesztésénél, a sör és bor erjesztésénél is felhasználják őket. A 20. században az orvostudományt forradalmasító antibiotikumokat is először gombákból nyerték.
A modern vegyipar és élelmiszeripar széleskörűen alkalmazza a gombák által termelt vegyületeket, enzimeket…