Az állati hús már az őskor óta része az emberi táplálkozásnak. Lakható földjeink 80 százalékát és édesvízkészleteink 30 százalékát húshasznú állattenyésztésre fordítottuk. A hústermelés ilyen módszerekkel rendkívül gazdaságtalan, és a világ népességének növekedésével fenntarthatatlanná vált.
youtube://v/IhkcwRzu9mo
A tudomány fejlődése ma már lehetővé teszi, hogy bioreaktorokban olyan húst állítsanak elő, amely úgy néz ki és olyan ízű is mint az állati hús, mégis az állattenyésztéshez szükséges erőforrások töredékét használja fel hozzá. Az izraeli székhelyű Future Meat Technologies egyike a sok startupnak, amelyek bioreaktorokat használnak húskészítésre.
Ez körülbelül 5000 hamburger elkészítéséhez elegendő. Future Meat csirkehúst és bárányhúst is képes előállítani és hamarosan marhahús előállítással is bővülni fog a gyártósor. A vállalat állítása szerint termelési ciklusa legalább hússzor gyorsabb, mint a hagyományos mezőgazdaságé.
Ennek a termelési sebességnek az eléréséhez a vállalat szabadalmaztatott állati sejteket használ, amelyek folyamatosan növekednek.
A vállalat szerint ez a módszer 99 százalékkal kevesebb földterületet és 96 százalékkal kevesebb vizet igényel és 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a hagyományos állattenyésztés.Yaakov Nahmias professzor, a vállalat alapítója és a kutatás vezetője elmondta, hogy „miután bebizonyosodott, hogy a tenyésztett hús gyorsabban elérheti a költségparitást, mint ahogy azt a piac várta, ez a termelési létesítmény igazi változást jelent a piac számára”.
Rom Kshuk, a vállalat vezérigazgatója elmondta:
A vállalat célja jelenleg az, hogy termékei 2022-re megjelenjenek az amerikai piacokon.