Nem véletlen, hogy oly sok szerelmese van itthonról és a határon túlról, szinte lehetetlen, hogy ne érintse meg az arrajárót. Mi lehetne szebb, mint ilyen díszlet mellett a helyi borok kóstolása?
A külföldi szakembereket – köztük szakújságírók, Master of Wine-ok, borkereskedők – is megragadta a látvány, az első helyszínen, Balatonakarattyán, a Kisfaludi sétányon tartott pezsgő bemutatón körültekintve a végtelennek tűnő vízfelületen. A balatonfőkajári Feind Pincészet habzó borai és pezsgői tovább emelték a hangulatot. A ma 130 hektáros birtokon mintegy húsz szőlőfajtát termesztenek. Cserszegi fűszeres gyöngyözőboruk megadta az alaphangot, amit a hagyományos, palackos erjesztéssel készült, zamatos, karakteres és elegáns Sauvignon blanc pezsgő koronázott meg. Az ugyancsak palackos erjesztéssel készült, kellemes habzású, krémes struktúrájú rosé pezsgőjük alapbora Sauvignon blanc és Syrah. Fehér és vörösbor házasítása kizárólag a rosé pezsgőalap készítésekor engedélyezett hazánkban.
A szakmai út következő állomásán sétáló kóstolón vettünk részt, ahol a Somló, a Badacsony, a Balatonfüred-Csopak, és a Balaton-felvidék borvidékek pincészeteivel ismerkedhettünk. A helyszínre itt sem lehetett panasz, jól összeillett az egyedülálló panorámával rendelkező csopaki Petrányi Étterem, és a személyesen megjelenő borászok.
Poharakba kerültek az origónak számító könnyebb tételek, csakúgy, mint a dűlőszelektált, esetenként késői szüret jegyeit mutató borok.
Az Olasz rizling, a frissen zöldes-fehér, majd később zöldes-sárga, gyönyörű fényű és diszkrét illatokkal rendelkező, harmonikus íz összetételű, testes bor meghódította a Balatont. Illatában, zamatában a keserű mandulára emlékeztető jelleg a meghatározó. Új korában a fiatalos élénkség a savak finomságából ered, majd hordóban vagy palackban érlelve, az előbbiek lekerekednek, ezzel a nyugodt ó-ízeknek és zamatoknak e bor a legjobb megtestesítője.
Élénk savérzettel rendelkezik, hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát produkál. A kellemes illat mellett a szépségét éppen a savak finomsága, vagy éppen a nyersessége, férfiassága adja. A bora fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt.
Hosszan lehetne sorolni a Csopakon kóstolt fajtákat, de a szőlőből készült bor mögött mindig ott találjuk a tájat, az embert és a kultúrát. Szorosan összefonódnak, kölcsönösen hatnak egymásra, formálják, alakítják egymást. A tanulmányúton, a borászokkal folytatott beszélgetések során fogalmazódott meg a résztvevőkben, mennyire színes és egyedi mindaz, amit mi magyar bornak hívunk.