Back to top

A Zöld Hét nem hivatalos kísérőrendezvénye – Ismét tízezren tüntettek Berlinben

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések. Idén is tízezrek vonultak az agrárminisztérium és a Bundestag elé traktorokkal, transzparensekkel, és követelték a fair agrárpolitikát.

A hatalmas szabású agrárfesztivált és agrárpolitikai találkozót, a berlini Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche, IGW) övező

médiafigyelmet kihasználva ilyenkorra időzíti a tüntetését egy csomó szervezet, amelyek ilyen vagy olyan okból kritikusak a hivatalos agrárpolitikával szemben.

Tavaly és tavalyelőtt a pandémia miatt esélytelen volt bármilyen tömegrendezvényben gondolkodni, idén azonban újra tízezres tömeg várta Berlinben a politikusokat. Üzenetük ugyanaz volt, mint korábban: gondoljuk újra az agrárpolitikát; a minőségi élelmezés alapjog.

Tízezren tüntettek Berlinben a Zöld Hét első hétvégéjén
Tízezren tüntettek Berlinben a Zöld Hét első hétvégéjén
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

A szervező ismét a „Wir haben es Satt” (magyarul kb. „torkig vagyunk”) mozgalom volt, illetve a mögötte álló tagszervezetek: nagyon színes társaság, a bio- és konvencionális kisgazdálkodóktól és az őket képviselő szervezetektől kezdve a zöld mozgalmakon át az egyházi segélyszervezetekig rengetegen fognak össze a közös célért.

Mint idei közleményükben fogalmaznak, azt szeretnék elérni, hogy

az agrárkormányzat komolyabban foglalkozzon a családi gazdaságok támogatásával, a rovarvilág pusztulásának megállításával, a klímaválság kezelésével, az állatvédelemmel, illetve azzal, hogy mindenkinek jusson minőségi élelmiszer.

„Sokkal többet vártunk Cem Özdemirtől és a kormánytól”, fogalmazott Inka Lange, a Wir haben es Satt szövetség szóvivője a tüntetésen annak apropóján, hogy egy éve van hivatalban az új szövetségi kormánykoalíció, illetve a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir.

A minőségi élelmiszer mindenkinek jár
A minőségi élelmiszer mindenkinek jár
Fotó: Nick Jaussi/www.wir-haben-es-satt.de

Külön közleményt adott ki a Wir haben es Satt-féle tüntetésen részt vevő Bioland is. Ők két vezérmotívum köré szervezték az aktivistáikat, az egyik a rovarvilág sokszínűségének védelme volt – erre utalva jelentek meg szitakötőjelmezben a tüntetőik –, a másik pedig a géntechnológia elleni tiltakozás. Mint fogalmaztak,

az ellen van kifogásuk, hogy a géntechnológiát „a hátsó ajtón át” akarják becsempészni az uniós jogba,

és amennyiben sikerül a felismerhetetlenségig puhítani a jelenlegi jogszabályokat, akkor sem a gazdálkodók, sem a fogyasztók nem fognak tudni élni a szabad választás lehetőségével, mert nem fog kiderülni sem a vetőmagról, sem a végtermékről, hogy érintett-e géntechnológiával. A Bizottságnak ezt nem szabad hagynia, hangsúlyozták a tüntetésen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Víztározók ellen tüntettek Franciaországban

Francia polgárok ezrei tüntettek március 25-én új mezőgazdasági víztározók építése ellen. A hónapok óta érlelődő konfliktus oka, hogy egy több mint 400 tagú szövetkezet 16 nagy víztározót épít annak érdekében, hogy a gazdálkodók a száraz hónapokban is öntözni tudják szántóikat.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

A vidék életminőségét javítja, a gazdasági fejlődést segíti a külterületi útfejlesztés

Magyarországon az elmúlt években csaknem 2500 kilométer hosszú külterületi út újult meg a Vidékfejlesztési Program segítségével, amely hozzájárult a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Üllés település külterületi útátadóján, csütörtökön.

A kormány és az agrártárca megadja az alapokat a jövő agrárszakemberei számára

A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.

Kuvaszok segítik a polgárőrök munkáját

Fel kell hívni a figyelmet a kuvaszokra, ismertté kell tenni őket, mert azt szeretnénk, ha minél többen magyar kutyafajtát választanának, mikor házi kedvencet szeretnének maguknak - jelentette ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az Országos Polgárőr Szövetség részére felajánlott három kuvasz kölyök átadásakor, Dunakeszin.

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

„Az újságban nincs AdBlocker”

A több mint 30 éves Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik.

Demonstráltak az erdélyi gazdák, emésztőgödörbe öntötték a tejet

Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.