0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Brüsszel „tojáscsúcsot” hív össze a helyzet rendezésére

Válságcsúcsot hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a kialakult helyzet rendezésének megvitatására - jelentette be pénteken Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Az uniós biztos az AFP hírügynökségnek adott interjúban elmondta: szeretné elérni, hogy Hollandia, Belgium és Németország felhagyna a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért. „A vádaskodás nem vezet sehová és szeretném, ha véget érne” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: „legfontosabb feladatunk most a kialakult helyzet kezelése, az információk gyűjtése, majd elemzése lenne annak érdekében, hogy tanulhassunk belőle és javíthassunk a rendszeren minden további bűncselekmény megelőzése érdekében.”

Az uniós biztos az interjúban elmondta, hogy a héten egyeztetett az illetékes holland, belga és német miniszterekkel és javaslatot tett egy csúcstalálkozóra az érintett országok miniszterei és élelmiszerbiztonsági hatósági vezetőinek a részvételével.

Péntekig tizenkét európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia.

A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

Forrás: MTI-Eco