0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ön mennyire hisz a növényvédőszer-engedélyezést megalapozó dokumentumoknak?

Végső soron a glifozátnak köszönhetjük, hogy online felmérést indított az Európai Bizottság: arra kíváncsi, hogy mennyire tartják átláthatónak a kívülállók az élelmiszerláncot érintő kockázatkezelés uniós rendszerét, egyebek között mennyire vélik hitelesnek a növényvédő szerek vagy a GMO-k engedélyezési eljárásában felhasznált tudományos dokumentumokat.

Március 20-ig várják a válaszokat, és egyebek között arra szeretnének fényt deríteni a kérdésekkel, hogy mennyire tartjuk átláthatónak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) munkáját, a növényvédőszer-engedélyezés során zajló kockázatértékelést; illetve kellően függetlennek véljük-e a növényvédőszer-hatóanyagok vagy éppen a genetikailag módosított szervezetek értékeléséhez felhasznált tudományos dokumentumokat.

A kérdőív megszületését végső soron a glifozát engedélyezését övező erős kételyek ösztönözték leginkább. Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa azt ígérte, hogy az Európai Bizottság májusra dolgozza ki a javaslatait a növényvédő szerekkel és GMO-kkal kapcsolatos kockázatelemzési, engedélyezési gyakorlat javítására, amelyhez a kérdőív eredményeit is felhasználja majd. A változtatások célja a folyamat átláthatóságának és hitelességének javítása, a lakosság bizalmának visszanyerése.

Az online kérdőív angol nyelvű, uniós és nem uniós polgárok is kitölthetik, és be kell jelölni, hogy magánszemélyként osztjuk meg a véleményünket, vagy valamely szervezet álláspontját képviselve. Ahogy azt is ki lehet választani, hogy nevünket (a szervezetünk nevét) közzétegyék-e a kérdőív kiértékelői, vagy sem.

Itt olvasható a részletes leírás a nyilvános konzultáció céljáról angolul, a kérdőívet pedig itt lehet kitölteni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu