0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A burgonya és a paradicsom legveszedelmesebb betegsége

Ebben a változékony időjárásban, amit hőmérsékletingadozás, hirtelen jött hatalmas záporok, zivatarok jellemeznek, burgonya- és paradicsomnövényeinket komolyan veszélyezteti legnagyobb ellenségük, a fitoftóra.

A burgonyavész (Phytophthora infestans) a burgonya legveszedelmesebb gombás betegsége. Hazánkban minden évben számolhatunk a fertőzésével. A kórokozó a számára kedvező időjárás esetén 80-100 százalékos termésveszteséget is okozhat.

Elsődleges gazdanövényei a burgonya és a paradicsom, de fertőzi a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó gyomnövényeket is (pl. fekete csucsor), amelyek fertőzési forrást jelentenek.

A betegség tünetei a burgonya minden részén megtalálhatók. A levél csúcsától, vagy szélétől kiinduló sárgászöld, vizenyős, félköríves foltok láthatók, amelyek közepe gyorsan elhal, sötétbarna színűvé válik. A levél fonákán finom fehér bevonat (sporangiumtartó gyep) jelenik meg. Idővel a levél elszárad vagy elrothad. A tő úgy néz ki, mintha leforrázták volna. A gumó héján szabálytalan alakú, kissé besüppedő foltok keletkeznek. Az ilyen burgonya tárolásra alkalmatlan.

A paradicsom levelén a fitoftóra szürkészöld, szintén vizenyős, majd zöldesbarna, elmosódott szélű foltokat okoz. A fonáki részen – főleg az egészséges és a beteg rész határán – itt is megjelenik a fehér sporangiumtartó gyep. Később a levelek szennyesszürkévé válnak, petyhüdten lógnak, végül elszáradnak. A levélnyélen és a száron a foltok szabálytalan alakúak, vizenyősek, később sötétbarnává válnak.

A paradicsombogyón nagyméretű, elmosódott szélű, vörösbarna foltok keletkeznek, amelyeken szintén fehér sporangiumtartó gyep fejlődik. A bogyó belső szövetei szürkésbarnává válnak, könnyen rothadnak, rajtuk másodlagosan szaprofita gombák jelennek meg.

A kórokozó számára a fertőzéshez 12-15 oC léghőmérséklet és nedvesség szükséges. Elegendő lehet a levél csúcsán lévő harmatcsepp is. A fertőzés után a 18-22 oC léghőmérséklet kedvez a fejlődésének.

Fertőzési források az elhalt növényrészek és a burgonyagumó, de a talajban is fennmarad. Ezért szükséges volna 5 éves vetésforgót tartani, ami kiskertben szinte megoldhatatlan. A növénymaradványok összegyűjtése és megsemmisítése, különösen a talajban maradó burgonyagumók eltávolítása, valamint a folyamatos gyomirtás kivitelezhető.

A kémiai védelmet a kórokozó számára kedvező években (amilyen az idei is) korán meg kell kezdeni, és augusztusban, szeptemberben is folytatni kell, a szerek hatástartamától függően 7-10, vagy 10-14 naponkénti ismétlésben.

A betegség elleni védekezésre alkalmas készítmények házikerti dózisait tartalmazó táblázatot keresse a Kerti Kalendárium 2018 augusztusi számában.
Forrás: Kerti Kalendárium