0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A vadhús útja a tányérig

A VADEX Mezőföldi Zrt. a közép-dunántúli régió erdő- és vadgazdálkodója. A társaság a többi állami erdőgazdaságétól számos tekintetben eltérő, egymást kiválóan kiegészítő tevékenységi körei kiegyensúlyozott gazdálkodást tesznek lehetővé, melyben fontos szerepet tölt be a vadhús felvásárlása, feldolgozása és értékesítése is.

A társaság kezelésében lévő erdőtömbök szétszórtan, zömmel a fatermesztés szempontjából kedvezőtlen területen helyezkednek el. Ezeken is fontos azonban az erdők fenntartása, védelme, és az adottságoknak a természetvédelemmel összehangolt, lehető legjobb kihasználása. A Kelet-Bakony és a Duna ártere azonban kiváló termőhely, így ott a fatermesztés az elsődleges cél.

Gazdag választék

A VADEX Zrt. Vadfeldolgozó Üzeme 1973-ban nyitotta meg kapuit a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A szakembereknek és a korszerű technológiának köszönhetően kiváló minőségű húsáru készül a feldolgozóban, és jut a hazai és külföldi piacra. Az ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú, de zsírszegény vadhús számos fontos vitamin forrása, így rendkívül előkelő helyet foglalhat el az egészséges élelmiszerek piramisán. A vadból készült ételek fogyasztását emellett karakteres ízviláguk is felejthetetlenné teszi.

A feldolgozó üzem főként a Dunántúl területén vásárolja meg az alapanyagot, amely mennyiségi sorrendben vaddisznó, szarvas, őz, fácán, muflon és vadkacsa.

A mintegy 250 szerződött vadgazdálkodó által lelőtt, zsigerelt nagy- és apróvadat a cég országszerte működtetett 98 hűtőkamrájába szállítják, onnan gyűjtik be azokat a VADEX Mezőföldi Zrt. hűtőkamionjai rendszeres körútjaikon. A vadfeldolgozó üzem területére behozott vadat elsőként a hatósági állatorvos vizsgálja meg és dönt annak feldolgozhatóságáról.

A szigorúan ellenőrzött, feldolgozható vadat az üzem szakszemélyzete osztályozza, a termelési szempontok alapján csoportosítja és tárolja. A piacon legkeresettebb a vadgerinc és a vadcomb, valamint a többféle testtájak (comb, lapocka, nyak, lábszár és oldalas) húsából készült termékek, melyeket nevezhetünk gulyásnak, ragunak, vagy olaszul polpának.

A vadhústermékek piaci árát az összetevők, a benne lévő húsdarabok mérete, és a kiszerelés nagysága határozzák meg.

A feldolgozó üzemben többszázféle termék készül. Talán kevesen gondolnák, hogy a szarvasgerinc értékesíthető csontosan, hosszában kettévágva, csontosan szeletelve, csont nélkül hártyásan, hártya nélkül, de akár szeletelve, és vendéglátói gerincként (úgynevezett french racks termékként) is. Ráadásul ezeket frissen (előhűtve), valamint mélyhűtött termékként is kínálja a soponyai üzem.

Combból ugyanígy készülhet több tucatnyi termék, hiszen a háziállatokhoz hasonlóan a vadhúsnál is van hosszú és rövid felsál, dió fartő, szeletelt és kockázott áru.

A vadhústermékek zömét kiskereskedők, területi nagykereskedők, éttermek, vendéglátó egységek, kisebb részben továbbfeldolgozó üzemek vásárolják, speciális igények szerint kolbászokban, pástétomokban, egyéb termékekben hasznosítják. A VADEX vadhús bevezetett és ismert márka belföldön és Nyugat-Európában. A társaság nagy mennyiséget értékesít Németországban, Olaszországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában és Dániában frissen és fagyasztva is.

Az üzem termékeinek és munkájának egyik legnagyobb elismerése, hogy a 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjére és annak felkészítő időszakára a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Vadfeldolgozó Üzeme szállította a szarvasborjú combjából és gerincéből álló „szarvas pisztolyt” a budapesti verseny minden résztvevőjének.

A magyar vadgazdálkodás, az erdőgazdaságok és a társaság közös sikere volt, hogy Európa mesterszakácsai kivétel nélkül elégedettek voltak ezzel a termékkel. Hazánkban megszaporodtak a vadhúst népszerűsítő főző-, grillező versenyek és fesztiválok is, és a rendezvények szervezői számos alkalommal választják a VADEX üzemében készült termékeket.

Vadgasztronómiai Fesztivál

A társaság a vadhús hazai népszerűsítésére idén 12. alkalommal rendezi meg a feldolgozó üzem szomszédságában, a Sárvíz Völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban a Vadgasztronómiai Fesztivált.

Az erdészeti/vadászati témájú műsorok kulturális programokkal való ötvözése a leghatékonyabb módja annak, hogy a látogatók bepillantást kapjanak a korábban számukra ismeretlen műfajokba, attrakciókba és megkóstolják a vadból készült ételeket. Az elsőként 2007-ben megrendezett, kis csapatlétszámmal induló verseny kinőtte magát, mára nemzetközi ismertségre és elismertségre tett szert.

A vadhús karakteres illata, színe is árulkodik eredetéről, ezt kihasználva a versenyre nevezett főzőcsapatok első feladata, hogy kitalálják, mely állatfaj feldolgozott húsát kapták.

Ez alapján választanak receptet, és készítik el főzve, sütve vagy akár grillezve illatos, látványos alkotásaikat. A látogatók a főzőcsapatok készítette vadételek mellett megkóstolhatják a szakács szakma legjobbjainak a főztjét is, amelyek látványként sem utolsók.

Az esemény nemcsak a természet és vadételek szerelmeseinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget, a kulturális rendezvények iránt fogékony látogatók az érzékszerveket csábító ízek és illatok kavalkádjával kísérve számos programon vehetnek részt.

A fesztivál évről évre növekvő látogatószáma és változatos, megújuló kínálata alátámasztja, hogy egyre többen kedvelik meg a vadhúsból készült egyszerűbb és ínyenc ételkülönlegességeket. Tavaly a látogatók szerint a fesztivál legnépszerűbb vadétele a szarvasburger volt, Sárközi Gyula, az Ökocentrum vezetője receptje alapján.

Az erdő ehető kincsei

A vadhús mellett a minőségi bioélel-miszer iránti igény megnövekedése ösztönözte az Erdei Delikátesz üzletek megnyitását. Az első boltot a franchise- rendszer megálmodója, a VADEX Mezőföldi Zrt. adta át 2014 decemberében, Székesfehérváron. Mára az ország több pontján működik szaküzlet. A boltokban a vadból készült termékeken kívül egyéb erdőből, mezőről származó kincsek (pl. mézek, fűszerek, csomagolt, szárított gombák, gyümölcslevek, szörpök, lekvárok) is vásárolhatók. A szakboltok prémium, mégis elérhető árú termékkínálatának köszönhetően nem csak ünnepnapokon kerülhet vadból készült ínyencség a család asztalára. A fogyasztók számos receptből válogathatnak és készíthetik el egészséges fogásaikat.

A VADEX Mezőföldi Zrt. szeretettel várja régi és új látogatóit a 12. Nem­zetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon szep­tember 1-jén, ahol a vadételek eddigieknél is szélesebb választékából kóstolhatnak a vendégek!

Csehkis Imre,
Véninger Eszter

 

 

Forrás: A Mi Erdőnk