Back to top

A búza kivételével csökkent a kalászosok termésmennyisége

2018-ban az előző évinél 1,3 százalékkal nagyobb területen 5 százalékkal kevesebb, 6,9 millió tonna kalászos gabona termett. A változékony időjárás kedvezőtlenül befolyásolta az idei termésátlagokat. A zabon kívül mindegyik kalászos gabona hozama elmaradt a 2017. évi értékektől.

A legjelentősebb kalászos gabona a búza, amely 2018-ban az összes gabonatermés 76 százalékát – 2017-ben 73 százalékát – adta. Idén a 6,5 százalékkal nagyobb területről ugyanannyi termést (5246 ezer tonna) takarítottak be, mint tavaly - írja a nak.hu.

A termésátlag (5100 kg/ha) 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, de az előző öt év (2013–2017) átlagát kismértékben meghaladta.

Fotó: MTI: Sóki Tamás
Az árpa betakarított területe 8,8, termésmennyisége 19 százalékkal maradt el a 2017. évitől, amely 12 százalékkal kisebb hektáronkénti termésátlagot (4670 kg/ha) eredményezett. Ez az előző öt év átlagánál 1,4 százalékkal volt alacsonyabb. A tritikálé betakarított területe 2016 óta csökken. 2018-ban az előző évinél 6,8 százalékkal kisebb területről 12 százalékkal kevesebb termést arattak le, a hektáronkénti termésátlag 5,2 százalékkal csökkent.

Rozst közel 26 ezer hektárról takarítottak be, ami némileg alacsonyabb a tavalyinál.

A 2017. évihez képest a termésmennyiség 3,4 százalékkal mérséklődött, a termésátlag lényegében azonos volt. Zabból 2018-ban az egy évvel korábbinál 39 százalékkal kisebb területről közel 38 százalékkal kevesebb termést takarítottak be, a hektáronkénti termésátlag 2,6 százalékkal magasabb lett.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átadták az ország egyetlen búzakeményítő üzemét Visontán

Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták hétfőn Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben.

Itt az újabb lisztdrágulás

Legutóbb no­vember tájékán emelték áraikat a malmok, akkor 7-8 százalékos áremelést sikerült keresztülvinniük – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Drágulnak az élelmiszerek

A tejtermékek, a növényi olajok és a cukor hajtotta az áremelkedést januárban a globális piacokon, míg a búza és a kukorica esetében csendes hónap volt a legutóbbi. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint ugyanakkor az átlagárak 1,8 százalékkal nőttek.

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.

Ez a négy növény lepi el a világot

Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.

Csökken a vetésterület, és vetőmaghiány is várható két gabonafélénél

Tavaszi árpa esetében 100 ezer, zab tekintetében pedig 105 ezer forintos nettó tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Piaci információk alapján tovább csökken a tavaszi kalászosok vetésterülete, ennek megfelelően visszaszorul a vetőmag-szaporítás is.

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A megfelelő arányú szénhidrát bevitel elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az elhízáshoz vezető túlzott fogyasztás és a szervezet számára szintén káros szénhidrát-mentes étrend között. A következőkben tíz olyan szénhidrát forrást tárgyalunk, amely nemcsak energiával látja el a szervezetet, hanem más szempontok miatt is egészségesek.

Rekordforróságra készülnek a gazdák

Ausztráliában elképesztő méreteket ölt a forróság, amely az ország búzatermelésében kulcsfontosságúnak számító nyugati területeket sem kíméli majd az idén – vetítik elő a meteorológiai szakemberek. Az ország jelentős búzaexportőrnek számít, így a hírek miatt sokan aggódnak.

Fékezhetik-e pókok egy búzabetegség terjedését?

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatói elsőként mutatták ki, hogy ehhez elég a ragadozó ízeltlábúak puszta jelenléte.

Kegyes az időjárás

Kedden már csak keleten lehet eleinte eső, havas eső, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és a hétvégéig csak elszórtan valószínű gyenge havazás.