0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

A hatóságok Alice Springs közelében találták meg a lovakat az Északi Területen, múlt héten. Mire a vadőrök odaértek, 40 állat már elpusztult a kiszáradástól. A még életben lévők sem voltak jó állapotban, így végül őket is leölték.

A vadőrök azután indultak a ménes keresésére, hogy egy helyi közösség jelezte, egy ideje nem látták a brumbykat.

Az extrém hőhullám következtében sorra dőlnek meg a rekordok, kedden Adelaide városában 46,1 Celsius fokot mértek, előtte csak 1939-ben volt melegebb

– írta a BBC. Tőle északra pedig 49, 5 fokig szökött a hőmérő higanyszála. A vadlovak élőhelye közelében, Alice Springsben is két hete 42 fokot mutatnak a hőmérők, ami a januári tipikus átlaghőmérsékletnél 6 fokkal magasabb az Ausztrál Meteorológiai Hivatal szerint – írta a phys.org tudományos portál. Azonban 13 dél-ausztráliai városban is rekordok dőltek meg. Emellett 13 körzetben készenlétben állnak a hatóságok, mivel fennáll a bozóttűz kialakulásának veszélye.

Új Dél-Walesben az őshonos denevérpopuláció szenvedett óriási veszteségeket a szokatlan időjárás következtében Cairns városában. A 42 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletben a fákról potyogtak le az elpusztult pápaszemes repülőkutyák (Pteropus conspicillatus). A Western Sydney Egyetem tudósai szerint

nagyjából 23 ezer pápaszemes repülőkutya pusztult el november 26-án és 27-én, ami faj egyedszámának harmada.

Több millió haltetem is partra vetődött Új Dél-Wales folyói mentén, köztük gigantikus példányok is. A hivatalos álláspont szerint a téli szárazság és hideg elpusztította el az algákat, melyek oxigénnel dúsítanák fel a vizeket. Kritikus hangok szerint azonban a kormány és a helyi önkormányzatok nem megfelelő környezetvédelmi intézkedései miatt pusztulnak a halak a folyókban.

A hatóságok tervei szerint további 120 kiszáradástól szenvedő vadlovat, szamarat és tevét pusztítanak el

– mondta David Ross a Központi Földügyi Tanácstól.

Az ABC hírszolgálat szerint Nyugat-Ausztráliában már eddig is 2500 vadtevét kellett kilőni. A kártevőként számon tartott (Ausztráliában egyébként nem őshonos /a szerk.) tevék nagy csordákba verődve rohamozzák meg a gazdák értékes víz és takarmánykészleteit, melyet a szarvasmarhák számára halmoztak fel.

Forrás: BBC/Phys.org