Back to top

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

A kép csak illusztráció!
Jó néhány hónapig, tavaly március és december között garázdálkodtak Alsó-Ausztriában és Tirolban, tizenhét traktort elloptak, egyet pedig megkísérelte. Végül az alsó-ausztriai nyomozóhatóság egy fiatal román férfiakból álló csoportra bukkant, akikről aztán kiderült, hogy a tiroli traktorlopásokhoz is nekik van közük – számol be róla a német agrarheute.de.

Először egy 32 éves, román állampolgárságú férfi került a nyomozók látókörébe, mivel megtaláltak a telkén egy Alsó-Ausztriában ellopott traktort. Aztán, még tavaly decemberben egy közúti ellenőrzésen állítottak meg a nickelsdorfi rendőrök egy autót négy utassal, köztük a már említett 32 éves román férfival, és

több olyan gyanús dolgot találtak náluk, amik jól jöhetnek traktorlopáshoz, alvázszám-hamisításhoz, illetve hamis papírok előállításához.

Végül a vallomásokból kiderült, hogy ilyen-olyan összeállásban, de mind a négy férfi – 22-32 év közötti román állampolgárok – részt vett a kérdéses tizenhét traktor eltulajdonításában, és van egy ötödik társuk is, akinek egyelőre nem akadtak a nyomára.

Az is kiderült, hogy erdőkben rejtették el a traktorokat, ott igyekeztek mindegyiket letakarítani, illetve eltüntetni róluk mindent, ami bármilyen módon a jogos tulajdonosukra utalhat. Egyúttal az alvázszámokat is manipulálták, és hamis adattáblákkal is felszerelték a traktorokat. Az eladásukat az elsőként képbe került 32 éves férfi szervezte, a pénzből kifizette a társait, és Romániában szerzett magának földeket, illetve ingatlanokat.

Eddig hat traktor került elő, három Ausztriában és ugyanennyi Romániában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Bevetik a birkákat a bécsi Duna-szigeten

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására: fűnyíró gépek helyett egy birkanyájat.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Határidő: bonyolódott transzferár nyilvántartások

Közeledik a május 31-i elkészítési határidő, és minden érintett cégnek az új, bonyolultabb követelményeket kell követnie. Az eddigi, önálló nyilvántartás helyett már kötelező a fődokumentum és helyi dokumentum elkészítése.

A Sajón tevékenykedő rapsicok buktak le

Április első hetében, hosszas előzetes megfigyelés után, újabb sikeres akciót hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök ezúttal a Sajó térségében tartottak járműellenőrzéseket, egyik ilyen akciójuk során bukkantak azokra az orvhalászokra, akiknek autójából sajnos már élettelen állapotban került elő három, illegálisan kifogott hal.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Megszünteti létfontosságú kávé-vésztartalékait Svájc

A két világháború között született törvény arra kötelez 15 kávéforgalmazó céget, hogy képezzenek 15 300 tonnás állandó "vastartalékot" nyers kávébabból.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.