0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

A növényorvos tanácsai zöldségtermesztőknek

Cikkünkben a fokhagyma növényvédelmével foglalkozunk. A fokhagyma (Allium sativum) értékes fűszernövény, jelentős szénhidrát-, fehérje- és C-vitamin-tartalommal.

Sokéves megfigyelések szerint rendszeres fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést és csökkenti a magas vérnyomást.
Hazánkban a termesztésének kétféle módja terjedt el: az őszi és a tavaszi kiültetésű. Az őszi kiültetés időpontja általában október közepe, tavasszal – ha a talaj állapota lehetővé teszi – még március első felében kezdjük el az ültetést, melyet április közepéig folytathatunk. Ügyeljünk a megfelelő fajtaválasztásra! A sikeres termesztés egyik alapvető feltétele, hogy a fokhagyma 3-5 évig ne kerüljön ugyanarra a területre, mivel a károsító szervezetek egy része a talajból fertőz. Ültetés előtt válogassuk át a szaporító-anyagot. A töppedt, beteg, rovarok által megrágott vagy kihajtott hagymák alkalmatlanok a kiültetésre. A borítóleveleket távolítsuk el, de csak a kiültetés előtti napokban bontsuk gerezdekre a hagymát, mert az önálló gerezdek nem tárolhatók sokáig. A fokhagyma gyakori élettani betegsége a viaszfényűség, mely rendszerint a tárolás végén jelentkezik. A gerezdek sárgán, viaszszerűen elszíneződnek, megpuhulnak, szaporításra, étkezésre alkalmatlanná válnak. Nem fertőző betegség.

A cikket teljes terjedelmében a Kerti Kalendárium 2011. márciusi számában olvashatja.

Forrás: