0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Hatékonyabban, egyszerűbben

A hatékonyabb működés és a jobb információáramlás egyaránt indokolta az oktatás, képzés és szaktanácsadás azonos igazgatóság alá vonását, hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigaz...

Emlékeztetett rá, hogy több éves késlekedés után – tavaly év végén megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság (OSZB). A 13 fős testület legfontosabb feladata a hozzá beérkező szakmai javaslatok véleményezése, illetve továbbítása a szaktárcának. Egyebek között a javaslatára egyszerűsödhet a szaktanácsadási támogatás rendszere. Fontos lépés, hogy október 1-jétől újra indítják a szaktanácsadók kötelező képzését az e-learning felület felhasználásával, ahogyan szaktanácsadói alapvizsgát is szerveznek október-novemberben.
Tavaly 15 intézmény kapta meg a Szakmai Szaktanácsadási Központ kinevezést és szeptember 15 – október 31. között újra lehet pályázni, ráadásul most már három évre. A cím külön támogatási összeggel nem jár, az ezzel járó kiemelt szerep azonban mindenképpen előnyt hozhat az intézményeknek.
A szeptember 1-jén indult GazdaNet program kapcsán kiemelte, hogy célszerű a kistermelőknek minél hamarabb pályázni, mert a 3,3 milliárd forintos keret kimerülése esetén a korábban benyújtók lesznek előnyben. A támogatásra a 4 EUME alatti gazdálkodók jogosultak, akik személyenként legföljebb mintegy 90 ezer forint támogatáshoz juthatnak. Nem csak számítógépet kapnak azonban, hanem ingyenes hozzáférést a www.gazdanet.eu honlapon megjelentett számos hasznos, a termelésüket könnyítő információhoz. Ezek között szerepel például a gazdálkodási napló kitöltését segítő szoftver, illetve az Agrárgazdasági Kutató Intézet által készített támogatási kalkulátor is, de piaci információkat, a szaktanácsadók, falugazdászok elérhetőséget is meg találják rajta. A számítógépeket a gazdálkodók személyesen vehetik át. Az átadást úgy szervezik, hogy a termelőknek legföljebb a megyeszékhelyig kell utazniuk.
A jogcímrendeletek tervezett módosításával jövőre várhatóan egyszerűbben igényelhetik a gazdálkodók a szaktanácsadási támogatást, mondta Wayda Imre, a VM Agrárfejlesztési Főosztály vezető tanácsosa. A legfontosabb módosítások közé tartozik, hogy a kertészeti ügyfe- leknek a támogatási jogosultsághoz nem kell igazolniuk a szakmai szervezeti tagságot. Szintén egyszerűsítés, hogy a szaktanácsadási naplónak csak a kivonatát kell csatolni a kérelemhez, illetve – ha elfogadják a tervezetet – jövőre már egységes támogatási-kifizetési kérelmet nyújthatnak be a gazdálkodók elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül. A benyújtás feltétele, hogy teljesülnie kell a szaktanácsadási szerződésnek, ami azt jelenti, hogy a gazdálkodó kifizette a díjat a TSZK-nak, a kérelem adatainak pedig egyezniük kell a TSZK elektronikus rendszerében szereplőkkel.
Addig is, a 2012. évi szerződések kérelmének benyújtását lehetővé tevő jogcímrendelet várhatóan még ebben a hónapban megjelenik, és a következő év elején lép hatályba. A 2012. évi kifizetési kérelmeket pedig – a még érvényben lévő rendszer szerint – legkésőbb 2015. január 15–30. között kell benyújtani. Az idén kötött szerződések legkésőbbi teljesítési ideje 2013. április 30., a következő évre pedig 2013. január 1-jétől köthetők a szerződések.
 

Forrás: