0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Töretlen a gazdanapok népszerűsége

Nem a megszokott időben, de a tavalyinál is nagyobb érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit a 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A megnyitón részt vett Bérci Balázs, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója, Szaxon J. Attila, az IKR Z...

Jó okunk van az ünneplésre, hangsúlyozta, hiszen jövőre lesz hazánk Európai Uniós csatlakozásának tízéves évfordulója, és miközben az EU éppen akkor induló következő hétéves költségvetése összességében 3,5 százalékkal zsugorodik, hazánk 20 százalékkal több forrást kap agrárpolitikai célokra, mint 2007 és 2013 között.
Célegyenesbe ért a földtörvény, mondta az államtitkár, amely biztosítja, hogy a megnövekedett uniós források haszonélvezői a magyar termőföldet megművelő magyar gazdák legyenek. Ugyanezt a célt szolgálja az állami földek haszonbérbe adása. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kis- és közepes vállalkozások földhöz jutását segíti a Nemzeti Vidékstratégia céljainak megfelelően. Az NFA eddig országosan 47 ezer hektárra hirdetett meg haszonbérleti pályázatot, és mintegy 30 ezer hektárra kötött szerződést, így 1700 nyertes pályázó már megkezdhette rajta a munkát. A területek több mint 75 százalékát őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók, fiatal mezőgazdasági termelők nyerték, az átlagos birtokméret pedig 16 hektár. A kormány folytatja a megkezdett munkát, és a Földet a Gazdáknak Program keretében további 200 ezer hektár állami termőföldre ír ki pályázatot az év közepéig. Ebből 140 ezer hektárra a héten teszik közzé a pályázati kiírást. Ekkora segítséget még nem kapott a magyar agrártársadalom, a vidéki ember, hangsúlyozta az államtitkár.

Az agrárgazdaság helyzetére utalva Poprády Géza kiemelte, hogy a mezőgazdaság részaránya a GDP-ből a 2011-es 4,5 százalékról tavaly 3,8 százalékra csökkent. A rendkívüli aszály miatt több fontos növényfajnál tapasztalt hozamcsökkenést ugyanakkor ellensúlyozta a termelői árak emelkedése. Hazánknak az az érdeke, tette hozzá, hogy bőséges termést takaríthassunk be, és magasan feldolgozott, kiváló minőségű magyar élelmiszerekkel uraljuk a hazai piacot és hódítsuk meg a külföldi fogyasztókat. Ezért dolgozták ki a Nemzeti Vízstratégiát, amely a szélsőséges időjárásból eredő aszály, árvíz és belvíz káros következményeinek az ellensúlyozására szolgál. A vízstratégia központi eleme az öntözéses gazdálkodás kiterjesztése, növelve a növénytermesztés biztonságát és csökkentve a hozamok ingadozását. A Nemzeti Vízstratégia társadalmi vitája május 31-én zárul, a tapasztalatokat, véleményeket a kormány honlapján szereplő e-mail címre várják.

A tavalyi hozamokat és árakat egybevetve összességében 1,5 százalékkal mérséklődött a növényi termékek kibocsátása. Jó hír, hogy az állati termékek ára is nőtt, így végül a tavalyi kibocsátás 11,5 százalékkal meghaladta az előző évit. Ugyancsak örömteli, hogy a megnövekedett külpiaci kereslet hatására rekord értéket, 8,1 milliárd eurót ért el az agrárkivitel 2012-ben., és ezzel 12,4 százalékkal múlta fölül az egy évvel korábbit. Az import gyakorlatilag állandósult, értéke 4,5 milliárd euró volt. Ezáltal az export-import egyenleg többlete is csúcsot döntött, 3,6 milliárd euróra bővült. A nemzetgazdasági kivitelnek több mint a 10 százalékát adta tavaly az agrárexport, az öt legjelentősebb árucsoportja a gabonafélék, a húsok, az olajos magvak, az állati takarmányok és a zöldség-gyümölcs készítmények voltak. Arányuk a teljes agrárkivitelben közel 55 százalék.

A jelek szerint Magyarország kilábalt a recesszióból, mondta Poprády Géza. A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt 2012. negyedik negyedévéhez képest. A várható jó terméssel pedig a mezőgazdaság számottevően hozzájárulhat a további növekedéshez. A lassan mögöttünk hagyott nehéz időszak megmutatta, hogy a fenntartható fejlődés egyik nélkülözhetetlen eleme az értékteremtő munka. Az elmúlt évek kormányzati intézkedései kedvező irányba mozdították el a mezőgazdasági foglalkoztatottságot.

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon bemutatott korszerű gépek magukban hordozzák a termelés sikerét, ezért is támogatja a szaktárca a környezetbarát, hatékony gépek beszerzését. Ennek egyik eszköze a nemsokára megjelenő pályázati kiírás, amely a kis értékű kertészeti gépek beszerzését könnyíti majd.

Az államtitkár Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter üdvözletének tolmácsolása után azzal a kívánsággal nyitotta meg a 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokat, hogy remélhetően országszerte gyökeret eresztenek azok az értékek és hagyományok, amelyeket a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon őriznek.

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiemelt partnere, az IKR Zrt. alapításának 40. évfordulóját ünnepli az idén. Négy évtizeddel ezelőtt a cég az iparszerű termelés gondolatával indult útjára, és gyorsan a magyar mezőgazdaság élvonalába került. Azóta hatalmasat változott a világ, benne a hazai mezőgazdaság is, a vállalkozás azonban továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló minőségű, korszerű gépeket kínáljon a gazdálkodóknak, és őket a vásárlás után se hagyja magára, ezért szaktanácsadással, karbantartással és alkatrész-utánpótlással áll a rendelkezésükre, hangsúlyozta Szaxon J. Attila, a cég vezérigazgatója.

Az előző évinél több kiállító és nagyobb kiállítási terület egyaránt bizakodásra adhat okot a szokatlanul korán, éppen a mezőgazdasági munkák kellős közepén rendezett 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kapcsán, remélhetően a gazdálkodók tudnak egy lélegzetvételnyi időt tartani, hogy ellátogassanak a kiállításra, mondta Bérci Balázs, a házigazda Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója. Az 1997-es nyitó kiállítás óta eltelt 36 évben a kiállítás mind népszerűbb lett, a kiállítók és a látogatók száma megtöbbszöröződött. A cél továbbra is a hagyományok őrzése, ahogyan a Ménesbirtok Kft. is azt teszi a Shagya arab fajta tenyésztése, megőrzése kapcsán is, amely a cég elsődleges feladata. Emellett a cég a lovas sportban is meghatározó szerepet tölt be, és a fejlesztéseknek köszönhetően ma már három szakágat tudnak teljes mértékben kiszolgálni. A távlovaglásban a pályák és versenyzési feltételek egyaránt kiválóak Bábolnán, ezért is rendezhették meg a szakág X. jubileumi nemzetközi versenyét. A Military szakág évadnyitó versenyét ugyancsak itt tartották április végén, és díjugratásban szintén több verseny helyszíne volt a tavaly átadott új, hatezer négyzetméteres pálya. Ehhez készült el a közel kétezer négyzetméteres bemelegítő pálya. A sikeres próba után bizakodva várják a május 30. és június 2. közötti díjugrató versenyt. A lovassportot a 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon is népszerűsítik, naponta kétszer tartanak lovasbemutatókat.

Forrás: