0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 2.

45 éves a Győri Kertbarát Kör

Fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte április végén a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete a győri Városházán. Az ünnepi közgyűlésre több társegyesület tagjai is ellátogattak.

A 45 éves egyesületet Radnóti Ákos településfejlesztésért és a civil szervezetekért felelős alpolgármester köszöntötte. Méltatta a kertbarátok hasznos, környezetszépítő munkáját, amivel Győr városának azon törekvését segítik, ami szerint ne csak a kiemelt, nagy forgalmú területek, hanem a külső városrészek és lakótelepek is zöldebbek, virágosabbak, élhetőbbek legyenek. Arra buzdította a győri kertbarátokat, hogy továbbra is tevékenyen segítsék a településszépítő munkát, a városvezetés számít az ötleteikre, tapasztalataikra.
Balogh Gyula, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének (KKOSZ) alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy a győri kertbarátok az elmúlt 45 évben a városkörnyéki kiskertek kialakításával megmutatták, hogy egy család és egy közösség mit tud alkotni. Sok élménnyel is gazdagodtak ez alatt az idő alatt, több térségi kiállításon vettek részt, és az OMÉK-on is többször bemutatkoztak az országos szövetség zászlója alatt. A kertbarátok példát mutattak a városlakóknak abban, hogyan kell termelni, egymástól megtanulni a kertészkedés, metszés, oltás fortélyait, közösséget építeni. Sok esetbe szemétdombokból alkottak gyönyörű kerteket, mondta Balogh Gyula.
A kertbarát mozgalom az ország számára is kiemelt jelentőségű, hangsúlyozta. Az időseknek életet, lendületet ad az, hogy kimehetnek a kertjeikbe, eljárhatnak a kertbarát közösségekbe. Ennek társadalmi haszna nem kérdéses, mondta az alelnök. Reméli, hogy a fiatalok továbbviszik a „zászlót”, tovább éltetik a mozgalmat, amit az elődök nagy lelkesedéssel megvalósítottak.
Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke – aki talán a legfiatalabb kertbarát köri vezető az országban – nagy tisztelettel emlékezett meg a „nagy öregekről”, akiktől sok segítséget kapott ahhoz, hogyan kell kertbarát kört alakítani, és együttműködni a társ kertbarát körökkel. Jó csapat alakult ki, és ma már 90 fővel működik az egyesület. Taglétszámuk egyre bővül és örvendetes módon mind több a fiatal is. A tanulmányutakon, szakmai bemutatókon általában 60-70 fő vesz részt rendszeresen, ami országos rekord. Több kiadványt is megjelentetett az egyesület, ami a tagok munkáját segíti. A 45 éves évfordulóra kiadott, az elmúlt időszak eseményeit megörökítő fényképfelvételeket és a kertbarátok visszaemlékezéseit tartalmazó évkönyv mellett az idén képes növényvédelmi füzet is született.
Nagykutasi Viktor hangsúlyozta, hogy jó kapcsolatot ápolnak a városvezetéssel és más civil szervezetekkel. Az idén is megrendezik a Szép kert – szép környezet városszépítő versenyt, amit a győri önkormányzat is támogat. A kertbarátok a Virágos Magyarország településszépítő vetélkedő bíráló bizottságában is szerepet vállalnak. Hűségprogram keretében számos vállalkozás kedvezményekkel segíti a kertbarátok tevékenységét. Az elnök elmondta, nagy megtiszteltetés a számukra, hogy a KKOSZ az idén júniusban Győrben és környékén rendezi meg háromnapos országos konferenciáját.
A kertbarát körben végzett szervezőmunka elismeréseként Borkai Zsolt polgármester az Győri Városháza Ezüst Emlékérmével tüntette ki Nagykutasi Viktort, amit Radnóti Ákos alpolgármester adott át.
Az ünnepi közgyűlésen egy perces néma felállással emlékeztek meg azoktól, akik időközben elmentek. A kétnapos rendezvényen szakmai előadásokat hallhattak az érdeklődők, valamint a győri városháza aulájában bonsai-kiállítás várta a látogatókat.

Forrás: