0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Növényházak támogatással

Igen nagy várakozás előzi meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti korszerűsítésekre igényelhető pályázatokat. A kertészeti pályázatok apropóján Milyen növényházat építsünk? címmel rendezett szakmai napot a FruitVeB Algyőn....

A pályázatok kiírása őszre várható, az előzetes tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 25 milliárd forint fordítható majd a kertészet versenyképességének javítására (növényház, hűtőház, kertészeti gépek, ültetvénytelepítés), viszonylag magas, 50 százalékos támogatási intenzitással, és pályázónként legföljebb 500 millió forintos összeggel, amelyből akár 3 hektár korszerű üvegház is építhető. Emellett mintegy 12 milliárd forintot különítenek el az energiafelhasználás hatékonyságának javítására és további 19 milliárdot a fiatal gazdák kertészeti technológiai és eszközfejlesztésére.
Az algyői rendezvényen forgalmazók, kivitelezők kínálták a legkorszerűbb üveg-, és fóliaházaikat, a hozzájuk tartozó belső technológiákkal. A kertészek első kézből kaphattak pontos tájékoztatást a saját anyagi lehetőségeiknek megfelelő berendezésekről, illetve a régi-új növényházaikhoz illeszkedő klíma-, öntöző-, párásító rendszerekről, a függesztett technológiáról, avagy a pótmegvilágításról.
Mivel az új Vidékfejlesztési Programon belül teljesen új eljárásrend szerint kell pályázni, a FruitVeB igyekszik minden segítséget megadni a tagjainak, hogy minél többen juthassanak támogatáshoz, illetve a tervezett beruházásokból minél több meg is valósuljon, hangsúlyozta Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke.

Forrás: