0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Terepszemlére, magyar!

Egyedülálló mezőgazdasági kísérlete megismertetésére hívta meg a szakújságírókat kedden a KWIZDA Agro. A Tolna megyei Zombán tartott tájékoztatón elhangzott, a cég mezőgazdasági kísérlete, a Terepszemle program, az ország három, eltérő földtani, égha...

– A kísérlet célja, hogy hosszútávon összevethető tudományos és a termelők számára gyakorlatban is hasznosítható eredményekkel szolgáljon az egyes technológiák hatékonyságáról – mondta el Kabai Gábor, a KWIZDA bio üzletág vezetője. A programba bevont 420 parcellán ökológia gazdálkodásban is engedélyezett szereket és környezetvédelmi, talajterhelési szempontokat is vizsgálnak.
– Hazánkban a tudás mindig is érték volt, ezért legyen érték az együttműködés is a gazdasági kapcsolatokban csakúgy, mint a gazdálkodásban – hangsúlyozta az eseményen résztvevő Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója. Emiatt is példaértékű ez a kezdeményezés. A kutatóknak fontos, hogy folyamatos, szoros kapcsolatot építsenek ki a gazdákkal. A gazdáknak pedig fontos, hogy a kutatások eredményei – mind a nagy-, mind a kisebb, családi vállalkozások számára – közérthető formában legyenek elérhetőek.


A Terepszemle program a Kwizda Agro 2015 őszén indított kisparcellás, demonstrációs jellegű kísérlete. Az ország 3 pontján, összesen 420 parcellán 4 kultúrát – repce, búza, napraforgó és kukorica – termesztenek különböző védő- és tápanyagok felhasználásával, ahol saját termékeiken kívül más gyártók technológiáit is vizsgálják. A Terepszemle hosszútávon segíti a gazdákat is a jövedelmező gazdálkodási gyakorlat kialakításában.
A három helyszínen kialakított parcellákon a standard kezelések azonosak, mint például a vetés, az alapműtrágyázás vag éppen a preemergens gyomirtás. Azok a parcellák, amelyek egy-két kezelésben vagy input anyagban egymástól eltérőek, de azonos szakmai témájúak egy-egy blokkot alkotnak. Szakmai téma lehet többek között a gyomirtás, a fungicid alkalmazás, a fajta- és a vetésidő, a levéltrágyázás. A kísérlet ezeknek a különböző blokkoknak (pl. fajta és starter, gyomirtás módja stb.) a rendszeréből épül fel és ezeken belül végzik el a méréseket és a különböző vizsgálatokat.
Az ismertetőt követően Felsőnánán tekintettük meg a cég kísérleti területét.

Forrás: