0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A fejes káposzta piaca

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) adatai szerint a világon a káposztafélék termőterületének 17 százaléka Európában található, amely körülbelül 410 ezer hektárra tehető. Európai viszonylatban Oroszország, Ukrajna, Lengyel...

A káposztafélék globális termeléséből az EU 7–8 százalékkal részesedik (3,5–3,7 millió tonna évente). Az unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol a termőterület a magyarországinál tízszer nagyobb, 20–25 ezer hektár körül alakul. Szakértők szerint az idei káposztatermés több mint 1 millió tonnára bővült. A poznani nagybani piacon az idei betakarítású fejes káposzta termelői ára – a nagyobb kínálat miatt – 1–1,5 PLN/fejre csökkent a 38–39. hetében az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva. Németországban a káposztatermesztés csökkenőben van, fehér káposztából 5,6 ezer hektár, karfiolból 3,6 ezer hektár, vörös káposztából pedig 1,9 ezer hektár volt 2015-ben.
Az EU fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2015-ben, annak ellenére, hogy a kiszállítás 44 százalékkal, 54 ezer tonnára csökkent, míg a beszállítás 3 százalékkal, 40,9 ezer tonnára bővült a harmadik országok esetében. Az idei év első félévében az egyenleg negatívra változott, mivel az import 90 százalékkal, 49,5 ezer tonnára nőtt, az export viszont – az oroszországi embargó miatt – 80 százalékkal, 8,8 ezer tonnára esett az előző év azonos időszakához képest. Oroszország a világ legnagyobb káposztatermelője, a káposzta termése idén rekordszintet érhet el. Mindemellett a káposzta iránti élénk kereslet miatt Oroszország káposzta beho zatalra szorul, ami első-sorban Macedóniából, Iránból és Szerbiából érkezik.
A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes káposzta termőterülete 2,5–2,6 ezer hektár körül alakult az elmúlt években. A fejes káposztát döntően szabadföldön termesztik, a hajtatott káposzta termőterülete 250 hektárt tett ki 2015-ben. A termésátlag az európai átlagtól (35 tonna/hektár) elmaradó, hektáronként 20–24 tonna körül alakul. A káposztafélék fogyasztása évről évre csökken, ennek oka, hogy veszítettek a hagyományos téli vitaminforrás-szerepükből. A fogyasztás csökkenése a kereslet lanyhulásával jár, ami a termelés mérséklődését okozza. Ezért fontos a fogyasztás ösztönzése, annak érdekében, hogy a káposzta a tudatos, a hazai terméket kereső fogyasztók látókörébe kerüljön, hiszen a káposztafélék egészségesek, élettani szempontból fontos tápanyagokat tartalmaznak. Meg kell jegyezni, hogy a vecsési savanyú káposztát a Magyar Értéktár részeként tartják számon. Emellett a töltött káposzta jó eséllyel pályázhat arra, hogy hungarikummá váljon.
Magyarország fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyen lege negatívra változott 2015-ben, amikor a beszállított mennyiség 5,10 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 4,93 ezer tonna került. Az idei év első hét hónapjában az import 3 százalékkal, 3,57 ezer tonnára mérséklődött az elmúlt év azonos
időszakához képest. A Németországból származó behozatal 35 százalékkal, 1,05 ezer tonnára, a Hollandiából érkező 31 százalékkal, 767 tonnára csökkent, ugyanakkor Lengyelországból háromszorosára, 503 tonnára bővült a beszállított mennyiség. Az export 12 százalékkal csökkent, 3,69 ezer tonnát tett ki, ennek jelentős hányada Romániába, valamint a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult.
A Budapesti Nagybani Piacon a fehér fejes káposzta termelői ára az év elején magasabb volt, mint egy évvel korábban. A primőr fehér fejes káposzta április közepén tűnt fel a kínálatban, amelyet 16 százalékkal kínáltak alacsonyabb áron (215 forint/kilogramm) a 16–24. héten, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban a kínálat hollandiai importtal egészült ki. A primőr termék kifutása után, a szabadföldi fehér fejes káposzta ára a 26–39. héten 17 százalékkal csökkent (79 forint/kilogramm) az előző év azonos időszakához képes.

Forrás: