Az itáliai tyúk története 150 éve kezdődött. A német tenyésztők felfigyeltek az Észak-Olaszországból származó livornói tyúkra, és 1870. táján tenyészteni kezdték. Ebből az állományból lett az a fajta, amit ma itáliaiként ismerünk.
Németországban itáliaiból először a fogolyszínű színváltozat terjedt el, mivel ez jó védőszínnek bizonyult a nappali ragadozó madarakkal szemben a mezőn, erdőszéleken élelmet kereső tyúkok számára. Az első világháború idején még ez a szín volt a gyakoribb, később a barna kiszorította, jobb tojóteljesítményének köszönhetően.
Színtől függetlenül a fajta kialakulása a múlt századfordulóra tehető. Az évtizedek folyamán a tenyésztők több mint 20 színváltozatát tenyésztették ki. Az új színváltozatok nemesítése a mai napig tart, amelyeket más fajták bevonásával értek el (pl. minorka, andalúziai, rhode-islandi stb.).
Itáliai tyúk az adatok tükrében
A fajta további gazdasági jelentősége a mozgékonyság, fejlődése első szakaszában a gyors tollasodás, a korai tojóérettség (a tartás és takarmányozás függvényében a 20.-24. héten). Az egyes színváltozatok közötti súlyeltérés elérheti a 0,7-0,8 kg-ot is.
A kakas átlagos tömege 2,25-3 kg, az itáliai tyúk tömege 1,75-2,5 kg, a gyűrűméret 19, illetve 17 mm átmérőjű.
A tollazat színeiben talán minden lehetséges kombináció megjelenik már ennél a fajtánál, de a természet szabta határokat nem lehet átlépni. A sárga bőr és lábszín egyértelműen megmaradt.
A sok évtizedes tenyésztői munka alatt a fajta sok változáson ment át, így például változott a taréj formája is. A klasszikus fűrésztaréj mellett már rózsatarajú egyedek is felbukkantak, valószínűleg már 1853 körül. Egyes szakértők szerint ezek az egyedek már vesztettek a fajta nemességéből. A tenyészcél változatlanul a tipikus alak fenntartása.
Az itáliai tyúk tojása fehér, egy-két színváltozatnál sárgás is lehet. Éves darabszáma 180-200, súlya 55 g körüli. A fajta rosszul kotlik, vagy egyáltalán nem is kotlik meg. A keltetésre alkalmas tojások alsó súlyhatára 52-53 g körül van.
Szénási Gábornak a Kistermelők Lapjában a közeljövőben megjelenő részletesebb írása alapján.
További érdekességek: