0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk.

A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hozzájárult, amely megerősítette, hogy a megfelelően kiegyensúlyozott növényi étrend az egészséges fejlődés minden szintjén segítséget nyújt. A fogyasztók a világ minden táján több gyümölcsöt, zöldséget, gabonát és magvakat akarnak a napi menüjükhöz.

– Hasonló tendencia mutatkozik a vegán termékek iránti kereslet növekedésében Európa-szerte. Sok országban a népszerűsége nagymértékben nőtt, egyes helyeken pedig kétszeres volt a tavalyi évhez képest, ami nagyon nagy előrelépés. Egyre többen kérdeznek a vegán termékekről – mondja Renato Pichler, a veganizmus és a vegetarizmus területének szakértője.

Etikai megfontolások és a természeti környezet védelme is szükségessé teszi az állati eredetű termékek fogyasztásának a korlátozását.

Az ENSZ előrejelzései szerint, ha a húsfogyasztás megduplázódik a 21. század közepére, akkor a gazdaságoknak több mint 70% -kal kell növelni takarmánytermelésüket, illetve gazdaságukat a várható 9 milliárd ember számára. A szántóterületek közel egyharmadát a takarmánynövények termesztésére kell majd használniuk.

– Az állati eredetű élelmiszerek előállítása óriási földterületet igényel. Először is állati takarmányt kell előállítani, viszont  az állat nem minden része kerül az asztalunkra. Az egész folyamat hatalmas mennyiségű erőforrást, energiát és vizet fogyaszt. Például egy kilogramm marhahús termelése akár 50 ezer liter vizet is igényelhet. A hústermelés nagyobb terhet ró a környezetre, mint a nemzetközi közlekedés, ezért nagyon fontos a hús és tejtermékek fogyasztásának korlátozása – magyarázza Renato Pichler.

Szakértők jelzik, hogy a növényi eredetű táplálék fog a világon dominálóvá válni. Az ilyen életmód méltányos, többek között pozitív hatással van az állatok jólétére és a környezeti fenntarthatóságra.

– Először is ahhoz hogy ételeket készítsünk, még nem kell állatokat ölni. Másodszor csökkentjük a környezeti terhelést, mert tudjuk, hogy a környezetvédelem hatalmas kihívás, elég csak ha az éghajlat változást nézzük. A harmadik kérdés az egészségünk, és a növényi eredetű élelmiszerek segítik annak megőrzését – mondja Pichler.

A szakértő hangsúlyozza, hogy

a vegán étel jó alternatíva azok számára, akik cukorbetegségben, túlsúlyban vagy a rák különböző típusiban és más civilizációs betegségekben szenvednek.

Ezért fontos hogy a fogyasztók könnyen meg tudják különböztetni a vegán és a vegetáriánus élelmiszereket.

– Egyértelmű nyilatkozatot teszünk. A fogyasztó ellenőrzi az összes összetevőt, és ennek alapján megállapítja, hogy a termék valóban vegán. Például, egyesek azt mondják, hogy a hal vegetáriánus étel. Ez rossz megközelítés, mert a halak is állatok. Mindent ellenőrizhetünk az Európai Vegetáriánus Szövetség által készített nemzetközi szabványokban. Amikor a termék „V-védjegy” minősítésű, biztosak lehetünk benne, hogy vegán – magyarázza a szakértő.

Nagyon fontos a tanúsítvány, amely tájékoztatja az ügyfelet, hogy a termék vegán.

Száz százalékos bizonyosságot ad arról, hogy a termék előállításának, feldolgozásának és csomagolásának egyetlen szakaszában sem került állati termék.

Ez a projekt egy olyan nemzetközi vállalkozás, amely egész Európából származó partnereket foglal magában. Ez nem csak a vegán termékekről szól, hanem a tisztességes kereskedelemről és a biogazdálkodásról is. Az emberek egyre gyakrabban szeretnék tudni, mit esznek, és ebben segít a „ V-védjegy” tanúsítvány.

Forrás: raportrolny.pl