A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 154,8 pontot ért el januárban, amely 3 pontos emelkedésnek felel meg december óta, vagyis januárra átlagosan 1,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek a világban – írja a potatopro.com, burgonyaágazati szakportál. A cikk hozzáteszi: ez az érték még mindig 3,7 ponttal, azaz 2,2 százalékkal van a megelőző év azonos hónapjában mért érték alatt.
Az árnövekedést főleg a tejtermékek, egyes növényi olajok és a cukor drágulása hajtja. A gabonaárak ugyanakkor decemberről januárra globálisan csak kismértékben nőttek. Ez alól csak a rizs jelent kivételt. A búza és a kukorica forgalmát tekintve ugyanakkor alapvetően csendes hónap volt a január – részben azért is, mert mindenki az amerikai adatokra várt, amelyek az Egyesült Államok kormányzati leállása miatt sokat késtek.