Back to top

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

A Friedrich Alexander Egyetem kutatói (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, FAU) fedezték fel, hogy a növekvő hőmérséklet aktivál egy apró RNS szakaszt a burgonyanövényben, mely megakadályozza a gumók fejlődését. Azonban a gén kikapcsolásával a növény nem reagál a kánikulára. Így még a klímaváltozás okozta felmelegedés mellett is biztosítható a megfelelő termésmennyiség – jelentették a kutatók a Current Biology tudományos lapban.

Az alapélelmiszernek számító burgonya legjobban a mérsékelt égövön terem, 21 Celsius fokos nappali, és 18-as éjszakai hőmérséklet mellett. Ez a hőmérséklet és a nappalok megfelelő hossza aktivál egy fehérjét (ennek neve SP6A), mely a gumók fejlődéséért felelős. Ennek segítségével készül fel a növény a hűvösebb időszakra. Azonban

ha emelkedik a hőmérséklet, a növény a zöld részek (levél, szár) növesztésére koncentrál, és nagyon kevés, vagy semennyi gumó sem fejlődik.

Ezt mutatta ki Dr. Uwe Sonnewald professzor csapata (FAU), akik mesterséges körülmények között nappal 29, éjjel 27 fokon neveltek burgonyanövényeket. Ráadásul a kialakult gumók keményítőtartalma alacsonyabb és gyorsabban kezdenek csírázni is. Ez azt jelenti, hogy kevesebb tápanyag található bennük, és gyorsabban indul meg a rothadás is.

Eddig azonban nem tudták, mi gátolja a magas hőmérsékleten a gumók fejlődését. Sonnenwald csapata azonban nemcsak azonosította a kérdéses RNS-t, de képes volt kikapcsolni is.

Az így létrehozott burgonyanövény az üvegházban tartott magas hőmérsékleten is képes volt jó minőségű gumókat nevelni (29 fok nappal és 27 fok éjszaka).

Ezzel bebizonyították, hogy a jövőben is lehet majd burgonyát termeszteni akkor is, ha tovább folytatódik a globális felmelegedés.

A következő lépés az, hogy a tudósok szabadföldi körülmények között is megvizsgálják a hőmérsékletnek ellenálló burgonya terméshozamát.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.