Back to top

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

A hipermarketekben árult „egyen paradicsomok” vásárlását sokszor csalódás követi, mert a vásárolt paradicsom teljesen ízetlennek bizonyul.

Általában a nap hiányát hozzuk fel első számú okként, hiszen melegházban termesztették a paradicsomot. A Nature Genetics című tudományos folyóirat oldalain közzétett kutatási eredményekben a tudósok rámutattak arra, hogy a napfény hiányán túl több tényező is befolyásolja a paradicsom ízét.

A közzétett eredmények  különböző kutató központok együttes munkájának eredménye. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék a paradicsom genomját, vagyis meghatározzák e növényi faj teljes génkészletét. Megvizsgálták a nagyüzemileg termesztett paradicsomot, majd

összehasonlították  azon paradicsomfajták génkészletével, amelyek még mindig vadon teremnek a világ egyes részein.

A tengerparton növő vadparadicsom
A kutatóknak egyrészt sikerült több ezer olyan gént azonosítaniuk, amelyeket korábban nem ismertek, másrészt néhány érdekes tulajdonságot is felfedeztek.

A paradicsomokat összehasonlítva megállapították, hogy azokból a fajtákból, amelyek az üzletekbe kerülnek, több ezer, pontosan 4873 gén hiányzik, amelyek viszont megtalálhatók a vadon termő fajtákban.  

Kiderült, hogy ezek a gének a nemesítés során vesztek el,

annak a végtelen versenynek az áldozatai lettek,  amelynek az a célja, hogy minél gyorsabban, nagy méretű és mennyiségű paradicsomot termeljenek. Pont azok a gének vesztek el, amelyektől ízletes, zamatos lesz a paradicsom.

A kutatók egyik legfontosabb felfedezése a TomLoxC nevű gén, szerintük ez felelős a  paradicsom jó ízéért,

amely a tömegtermelésből származó paradicsom 2 %-ban van jelen, míg a vadon termő paradicsomok 91%-a  tartalmazza.

A kutatók szerint a kapott információk hozzájárulhatnak a nagyüzemileg termesztett paradicsom ízének jelentős javulásához. Az új növényfajták létrehozásának folyamata, amely során több ízletes paradicsom teremhet, nem lehetetlen, de valószínűleg eltart majd egy ideig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Kutatók liberálisabb szabályozást sürgetnek a géntechnikában

Összesen 117 európai, köztük német kutatói szervezet fordult az újonnan megválasztott Európai Parlamenthez és Európai Bizottsághoz, és nyílt levélben kérték, hogy egyszerűsítsék a kultúrnövények nemesítésére használt módszereket annak érdekében, hogy Európában egy fenntartható mezőgazdaság alakulhasson ki.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Ketchup mézzel elkészítve

A kert tulajdonsokkal nyár közepén könnyen megesik, hogy hirtelen dömping mennyiségben érik be a paradicsom. Ilyenkor érdemes vele valamit kezdeni. Egy jó lehetőség a ketchup készítése.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.