Back to top

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

A hipermarketekben árult „egyen paradicsomok” vásárlását sokszor csalódás követi, mert a vásárolt paradicsom teljesen ízetlennek bizonyul.

Általában a nap hiányát hozzuk fel első számú okként, hiszen melegházban termesztették a paradicsomot. A Nature Genetics című tudományos folyóirat oldalain közzétett kutatási eredményekben a tudósok rámutattak arra, hogy a napfény hiányán túl több tényező is befolyásolja a paradicsom ízét.

A közzétett eredmények  különböző kutató központok együttes munkájának eredménye. Céljuk az volt, hogy feltérképezzék a paradicsom genomját, vagyis meghatározzák e növényi faj teljes génkészletét. Megvizsgálták a nagyüzemileg termesztett paradicsomot, majd

összehasonlították  azon paradicsomfajták génkészletével, amelyek még mindig vadon teremnek a világ egyes részein.

A tengerparton növő vadparadicsom
A kutatóknak egyrészt sikerült több ezer olyan gént azonosítaniuk, amelyeket korábban nem ismertek, másrészt néhány érdekes tulajdonságot is felfedeztek.

A paradicsomokat összehasonlítva megállapították, hogy azokból a fajtákból, amelyek az üzletekbe kerülnek, több ezer, pontosan 4873 gén hiányzik, amelyek viszont megtalálhatók a vadon termő fajtákban.  

Kiderült, hogy ezek a gének a nemesítés során vesztek el,

annak a végtelen versenynek az áldozatai lettek,  amelynek az a célja, hogy minél gyorsabban, nagy méretű és mennyiségű paradicsomot termeljenek. Pont azok a gének vesztek el, amelyektől ízletes, zamatos lesz a paradicsom.

A kutatók egyik legfontosabb felfedezése a TomLoxC nevű gén, szerintük ez felelős a  paradicsom jó ízéért,

amely a tömegtermelésből származó paradicsom 2 %-ban van jelen, míg a vadon termő paradicsomok 91%-a  tartalmazza.

A kutatók szerint a kapott információk hozzájárulhatnak a nagyüzemileg termesztett paradicsom ízének jelentős javulásához. Az új növényfajták létrehozásának folyamata, amely során több ízletes paradicsom teremhet, nem lehetetlen, de valószínűleg eltart majd egy ideig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

A szőlőfajták ősi titka

Egy új kutatás szerint a francia borászok 900 évvel ezelőtt a Jura borvidék kedvelt fajtájához, a Savagninhoz hasonló változatot termesztettek, míg az ókori rómaiak a mai Pinot Noir és Syrah fajták őseiből készítettek bort.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.