Back to top

A talaj szakmai szerelmesei

Tudjuk, a Vaderstad odáig van a földekért. A svéd mezőgépgyártó cég ez elmúlt évtizedekben igazi forradalmat hajtott végre a forgatás nélküli talajművelés területén, de a szemenkénti vetésben is egyedi újításokkal lepte meg a gazdákat.

Szokásos, országjáró szántóföldi gépbemutatójukon – melynek utolsó állomása Székesfehérvár és Zámoly között volt - megjelentek azok a gazdák, gépfelhasználók, akik maguk is kiemelt figyelmet fordítanak alapvető termelési eszközünkre, a termőföldre. Részletes beszámolót hallhattunk a svéd gyártó talajművelési és vetési koncepciójáról, újdonságaikról, emellett a hazai talajok elismert szakembere, Dr. Birkás Márta beszélt arról, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetnek az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben.

A talaj egyre nagyobb figyelmet kap
Fotó: viniczai

A gépbemutatóval egybekötött ismertetőn elhangzott, a Carrier család két évtizede bizonyít a földeken, a rövidtárcsa fogalma összefonódott a nevével. Megállják a helyüket a tarlóhántásban, a tarlóművelésben, de használhatók őszi szántás elmunkálására, vagy megfelelő talajviszonyok mellett akár tavaszi magágyelőkészítésre is.

Robosztus felépítés jellemzi a Carrier családot
Fotó: viniczai

Kultivátoraik igazi multifunkcionális eszközök, ezen a területen a Vaderstad igazi úttörő munkát végzett. Már a hetvenes években piacra vitték az első darabokat, s a köves svéd talajon nem okoztak csalódást. Azóta a világ negyven országába, a helyi viszonyokhoz adaptálva szállítják kultivátoraikat.

Fontos a keverőhatás, amit nedves vagy szárazabb körülmények között is megbízhatóan végeznek.

A tapasztalatok szerint egyre bővül azok száma, akik kultivátorral művelnek talajt. Bár bár kezdetben nagyobb gyomnyomásra kell számítani, de rohamosan fogy majd a gyommag készlet.

A kultivátor magas gerendelye megakadályozza a szármaradványok bedugulását
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.

Jó évet zárt a John Deere

A világ vezető multinacionális traktor- és mezőgépgyártó konszernje az elmúlt esztendőben 5 százalékkal növelte az összes árbevételét, amely így 39,3 milliárd dollárt tett ki, és kiemelkedően magas, 3,3 milliárd dolláros nettó nyereséget hozott. Ez négyszerese az előző évinek.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Vízmegőrzés szinergiával

Három hazai cég együttműködésével született meg az a világon egyedülálló komplex talajkezelési technológia, amit Nagy István agrárminiszter jelenlétében mutattak be a sajtónak. A homokhátsági talajokra kifejlesztett módszer legalább hat héten keresztül javítja a talaj vízmegtartó képességét és a talajéletet.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

Szecskaporszívó biomassza összegyűjtéshez

A GYRAX egy mozgó padlós utánfutót fejlesztett ki, amelyet opcionálisan felszerelnek egy „porszívóval” is.

Big Data a mezőgazdaságban - mire használható és milyen veszélyeket rejt

A big data kifejezést egyre többen használják, de talán kevesebben ismerik vagy értik igazán. Egy biztos: a vállalatok számára lassan kikerülhetetlen fogalommá válik, hiszen az adatok megfelelő elemzése igazi versenyelőnyhöz juttathatja őket.