Back to top

A talaj szakmai szerelmesei

Tudjuk, a Vaderstad odáig van a földekért. A svéd mezőgépgyártó cég ez elmúlt évtizedekben igazi forradalmat hajtott végre a forgatás nélküli talajművelés területén, de a szemenkénti vetésben is egyedi újításokkal lepte meg a gazdákat.

Szokásos, országjáró szántóföldi gépbemutatójukon – melynek utolsó állomása Székesfehérvár és Zámoly között volt - megjelentek azok a gazdák, gépfelhasználók, akik maguk is kiemelt figyelmet fordítanak alapvető termelési eszközünkre, a termőföldre. Részletes beszámolót hallhattunk a svéd gyártó talajművelési és vetési koncepciójáról, újdonságaikról, emellett a hazai talajok elismert szakembere, Dr. Birkás Márta beszélt arról, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetnek az időjárási szélsőségek káros hatásaival szemben.

A talaj egyre nagyobb figyelmet kap
Fotó: viniczai

A gépbemutatóval egybekötött ismertetőn elhangzott, a Carrier család két évtizede bizonyít a földeken, a rövidtárcsa fogalma összefonódott a nevével. Megállják a helyüket a tarlóhántásban, a tarlóművelésben, de használhatók őszi szántás elmunkálására, vagy megfelelő talajviszonyok mellett akár tavaszi magágyelőkészítésre is.

Robosztus felépítés jellemzi a Carrier családot
Fotó: viniczai

Kultivátoraik igazi multifunkcionális eszközök, ezen a területen a Vaderstad igazi úttörő munkát végzett. Már a hetvenes években piacra vitték az első darabokat, s a köves svéd talajon nem okoztak csalódást. Azóta a világ negyven országába, a helyi viszonyokhoz adaptálva szállítják kultivátoraikat.

Fontos a keverőhatás, amit nedves vagy szárazabb körülmények között is megbízhatóan végeznek.

A tapasztalatok szerint egyre bővül azok száma, akik kultivátorral művelnek talajt. Bár bár kezdetben nagyobb gyomnyomásra kell számítani, de rohamosan fogy majd a gyommag készlet.

A kultivátor magas gerendelye megakadályozza a szármaradványok bedugulását
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

Szabadon jönnek-mennek a tehenek: fejőrobot a kisgazdaságban

Munkaerőhiánnyal nem csak a nagyobb mezőgazdasági üzemek, hanem a kisebb gazdaságok is küszködnek manapság. A Csákberény melletti Orond-pusztai tehenészet egy magyar családi vállalkozásból született 14 éve, ahol már mintagazdasági körülmények között készítenek tejtermékeket és sajtokat. A fejős állomány egyelőre 20 tehénből áll.

Önvezető kombájn saját kútfőből

A magántulajdonú mezőgazdasági szolgáltató cégként működő holland HuizingHarvest a legnagyobb gépgyártók területének tartott fejlesztésbe vágott bele, és kísérleti projektként önvezetővé alakítanak egy egyszerű kivitelű, kínai gyártmányú kombájnt.

Robotizált fejlődésmonitoring nemesítőknek

Az Illinois Egyetem két tanára által alapított EarthSense egy olyan robottal törne be a piacra, mely képes önállóan megfigyelni a nagy sortávolságra vetett haszonnövények – azaz elsősorban a kukorica – kísérleti parcelláit, és nyomon követni a növények fenotí­pusos megjelenését, illetve fenológiai fejlődését.

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat. Sorozatunkat az új motorokkal szerelt AVERO kombájnokkal folytatjuk.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – elterjedt angol kifejezéssel swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Fixkamrás körbálázó - megbízható minden körülmény között

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs Lexion kombájnokat. Sorozatunkat az új ROLLANT 520, fixkamrás körbálázó bemutatásával folytatjuk.