0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2019-es Tématerületi Kiválósági Programjának keretében a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) összesen 780 millió forintos támogatásban részesül. A NAIK gödöllői székhelyén tartott sajtótájékoztatón Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke elmondta, szeretnék elérni, hogy a magyar állami egyetemek, illetve kutatóintézetek egy vagy több témának nemzetközi viszonyításban is jelentős centrumává váljanak.

„Idén összesen 14,6 milliárd forintot osztottunk szét 26 intézmény között” – részletezte. Mint mondta, a programban ezúttal 55 kutatási témát támogatnak, méghozzá hároméves finanszírozási periódusban.

Mindez azt jelenti, hogy a NAIK a következő három évben évente 260 millió forintot használhat fel a támogatást nyert kutatására, amellyel kapcsolatban Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója árulta el a részleteket. Mint mondta, egy fehérjetakarmány-programról van szó, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság minőségi és mennyiségi fejlődéséhez, a társadalom jólétének erősítéséhez. A cél, hogy a nagyrészt dél-amerikai importból származó GMO-s szója mellett alternatív megoldást tudjanak kínálni olyan fehérjeforrásokból – köztük söripari vagy olajipari melléktermékekből –, amelyekből egyébként bőségesen akad Magyarországon, mégsem hasznosítják őket a megfelelő módon.

„A szójához hasonló fehérje-összetételű, jól hasznosítható fehérjehozammal rendelkező takarmányforrásokat szeretnénk létrehozni”

– hangsúlyozta Gyuricza Csaba, akinek szavai szerint programjuk egyfajta kiegészítése lehet a tavaly útjára indított Nemzeti Fehérjeprogramnak. A kutatások során a NAIK több intézménye is összefog majd, mindemellett pedig gazdasági szereplőkkel is terveznek együttműködni. „A projekt sikere esetén minden egyes befektetett forint százszorosan térül majd meg a nemzetgazdaság számára” – hangsúlyozta beszéde végén a NAIK-főigazgató.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság