0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Tájfajta zöldség vetőmagok ingyen

Patvarci mángold, szentlőrinckátai fejeskáposzta, trizsi zeller, vagy éppen tápiószecsői vöröshagyma. Ezek csak a töredékei azoknak a zöldségfajtáknak, amelyek vetőmagjaiból mintát kérhetünk a kiskertbe, vagy akár a nagyobb gazdaságunkba is a tápiószelei Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtól.

youtube://v/3KnJzE798ic

Igaz, adminisztrációs díjat kell fizetni, és vállalni azt, hogy vezetjük a termesztési naplót, ám szaporíthatunk magunknak vetőmagot, ha egy-egy növényfajta beválik a területünkön.

Mindez a szolgáltatás csak cseppnyi része azoknak a feladatoknak, amelyeket végez a most 60 éves intézet, amely a Kárpát-medence szántóföldi, zöldség-gyümölcs, dísz-, kultúrnövényeit, helyi és tájfajtáit és azok vad rokon fajait, a mintegy 130 000 tételből álló gyűjteményben őriz.

Az Európai Unióban a 8. a világban 17. legnagyobb génbank található Tápiószelén, amelynek a születésnapi ünnepségén Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy nem csak kötelezettségünk, hanem nemzeti érdekünk is e felbecsülhetetlen értékű géngyűjtemény fenntartása.

Mindaz a génkincs, amely a hűtőkamrákban rejtőzik és az a szaktudás, amellyel az intézmény munkatársai rendelkeznek, megoldást jelenthetnek a klímaváltozás kihívásaira.

A tápiószelei génbankban őrzött fajták több száz év alatt, a hazai tájakon, rögökön alakultak ki, ahhoz alkalmazkodtak. Lehet, hogy 20 év múlva éppen ezekre a genetikai tulajdonságokkal rendelkező növényekre lesz szükség – emelte ki Nagy István. 

Baktay Borbála, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főigazgatója ismertette, hogy korábban klasszikus szántóföldi- és zöldségnövény génbankként működtek, ám napjaikban minden növénycsoportra kiterjed a tevékenységük. 

Feladatuk a kultúrnövény génforrások felkutatása és gyűjtése, különös tekintettel a magyar tájfajtákra és a hazai flóra mezőgazdasági szempontból fontos elemeire, valamit a vadrokon fajokra. Néhány éve a vadon élő növényfajok gyűjtésével is foglalkoznak.  

A génbanki faladataikkal 100 távlatban gondolkodnak, hiszen a hűtőtárolókban mínusz 20 celsius fokon eltárolt magvak eddig életképesek.

A NöDiK 60. évfordulójára kiadott könyvből kiderül, hogy például kenyérbúzából 7 714 tételt, paradicsomból, 1 968 tételt, veteménybabból 4 117 tételt, vagyis különböző fajok rendkívül sokféle fajtáit és egy-egy tájon kialakult változatait őrzik.

2013-ban az intézet saját génbanki gyümölcsültetvény telepítésébe kezdett Tápiószelén, ahol nem csak megőrzik, hanem be is mutatják a tájfajtákat. Sőt a falvak is  visszakaphatják hajdani kincseiket, hiszen országszerte 165 olyan kert létrehozásában segédkeztek, ahová az adott tájra egykoron jellemző gyümölcsfajtákat telepítettek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu