„Tudod-e, hogy mit eszel?” – címmel tartott kóstolóval egybekötött interaktív előadást az OMÉK-on a magyar tulajdonú kukoricafeldolgozó-vállalat, a KALL Ingredients Kft., amely GMO-mentes hazai kukoricából állít elő cukor- és keményítőféleségeket.
Tóth Anett, a vállalat ügyvezető igazgatója a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, évente 500 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel – nedves úti eljárással – tiszapüspöki üzemükben. A kukoricát harminchat órán keresztül áztatják, majd megtisztítják a csírától és a gluténtól annak érdekében, hogy fel tudják tárni a benne lévő keményítőt. Ennek lebontásával állítják elő a különböző cukortermékek típusait: a többi közt folyékony dextrózt avagy szőlőcukrot, illetve speciális eljárással fruktózt.
: kerülnek készételekbe, dzsemekbe, üdítőkbe, szószokba, fagyasztott ételekbe, édességekbe és tejipari termékekbe is. Mint monda, ezek az alapanyagok nagyon jó állagot tudnak adni a felhasználásukkal készített termékeknek, különösképp a lekvároknak, csokoládéknak vagy például a gumicukroknak.