Back to top

Tormát kellene ennünk még akkor is, ha nagyon csíp

A tormáról megoszlanak a vélemények. Néhányan azért nem szeretik, mert csípős, de a többség éppen ezért kedveli. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.

A tormát (Armoracia rusticana) tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. A Volga és a Don környékéről származik, és azon a vidéken mai is az életerő jelképe. A torma évelő, lágyszárú növény, fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Télen pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart.

Antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések,  valamint bronchitis esetén is ajánlják, ha megfázás gyötör, a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.

Érdemes időnként tormakúrát tartani,

amivel az immunrendszer is rendbe szedhető. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. De ha már megtörtént a baj, a tormakúra enyhítheti a megfázást. Naponta 1-2 kiskanállal kell fogyasztani belőle, a torma kúraszerű fogyasztása legalább két héten át tartson.

A legjobb, ha friss állapotban használjuk fel.

A gyökérnek csak azt a részét mossuk és hámozzuk meg, amelyre éppen szükségünk van. Ezután reszeljük le, és azonnal használjuk fel, mert gyorsan megbarnul, az illóolajok pedig hamar. közel  negyed órán belül elpárolognak.  

Már a tormagyökér reszelése is egyfajta terápia az orrmelléküregek számára, mivel az erős illóolajok könnyekre fakasztanak, és orrváladék képződéséhez vezetnek. Tehát megkönnyeztet, de meg is gyógyít.  Ha friss gyökér nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is,

A gasztronómiában is népszerű

és különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló  frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is érdemes próbálkozni vele. Különösen főtt sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek, főként lazac kísérőjeként alkalmas, mert kiemeli a húsok ízét. Előételekhez pedig azért párosítják, mert kiváló étvágygerjesztő. Savanyúságok eltevésénél, például cékla, paprika, uborka is használják, van aki savanyú káposztát is ízesíti vele.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Válaszolnak-e a kutyák a farkasvonításra?

Bár a legtöbb fajta képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkciója szerint - derült ki egyebek mellett abból a vizsgálatból, amelyben az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.