Back to top

Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus

Nem talált befektetőt a legendás lengyel mezőgazdasági gépek gyártója, ezért csődeljárás indult ellne. Ez lehet az Ursus traktorok hattyúdala.

Szeptember elején még úgy tűnt, hogy kissé javul az adósságban lévő és átszervezés alatt álló vállalkozás helyzete, ugyanis  2021 június végéig szóló szerződést kötöttek a svéd Möre Maskiner AB-vel 1008 pótkocsi szállítására. A társaság emellett bejelentette, hogy befektetési megállapodást tervez amerikai Enerkon Solar vállalattal.

A befektetés azonban nem valósult meg,

mert a vállalat szeptember végén egyoldalúan, konkrét és egyértelmű ok megjelölése nélkül, megszakította a tárgyalásokat az Ursus  finanszírozásáról.

A jogi huzavona közepette újabb csapás érte az Ursus-t, részvényeinek értéke a tőzsdén meredeken zuhanni kezdtek. Így a gyár megszüntetését szinte lehetetlen kivédeni.

Az Ursus gyárat 1893-ban  Lengyelországban, Varsóban alapította három mérnök és négy üzletember.

Kezdetben a korai belsőégésű motorok kipufogó dobjait, majd később tehergépjárműveket és fémszerelvényeket gyártottak az orosz cár számára.

A második világháborúban Lengyelország német megszállása alatt az üzemben fegyvereket gyártottak. A háború után megkezdték az Ursus C-45 gyártását, a háború előtti Lanz Bulldog traktor német példánya alapján.

1961-re Lengyelországban egyre növekvő igény mutatkozott a traktorok iránt, ám az Ursus gyár által gyártott gépek nem feleltek meg a mezőgazdaság igényeinek, ezért megállapodást kötöttek  Csehszlovákiával, amely szerint Csehszlovákia biztosítja az Ursus gyár korszerűsítéséhez szükséges alkatrészeket, cserébe Lengyelország nyersanyagokkal látta el a csehszlovák gyárakat. A cél egy közös traktoripar felépítése volt, ahol a két ország együttesen évente 120 000 traktort állít elő.

A hetvenes és nyolcvanas éveket az eltúlzott beruházások, és a hibás gazdaságpolitika jellemezték.

Közel egymillió dollárt fektettek be egy korszerű Massey Ferguson traktor-modell kifejlesztésére, azonban ezeket a gépeket politikai okokból nem lehetett eladni a hidegháború idején a nyugati blokkban. Az évi 75 000 traktor célzott előállítása helyett csak 500 darabot gyártottak.

Az Ursus traktorgyártása az 1990-es évek során csökkent, az 1980-as évi 60 000 traktorról 1995-ben közel 16 000 traktorra esett vissza.  A termelés csökkenése annak az óriási adósságnak tudható be, amelyet az Ursus az 1980-as években a bővítési program eredményeként felvett, és amelyet az utóbbi évtizedekben sem tudott kiheverni.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

Magyarország egyik meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazó vállalkozása, az AXIÁL Kft. ismét ott lesz a 2020. január 22. és 25. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow rendezvényen, melynek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

Traktorpremier az Agritechnikán

A minszki traktorgyár új 50 és 75 LE közötti motorteljesítményű családtagokból álló szériát állított ki a világ legnagyobb me­zőgépkiállításán Hannoverben.

A kezdő mérnökök 45%-a szerint biztos jövőt jelent a szakmájuk

A megkérdezettek 63%-a már kisgyermekkorában eldöntötte, hogy mérnök szeretne lenni, derül ki a CLAAS Hungária Kft. által készített felmérésből. Minden ötödik kitöltő azt várta a foglalkozásától, hogy kézzelfogható eredménye legyen munkájának. Harmaduk vállalkozást szeretne indítani. Akik beosztottként gondolkodnak, azok 27%-a azonos fizetés esetén vidéki nagy multicéget választana a főváros helyett.

Újabb agrárösztöndíjasok érkeztek hazánkba a fejlődő országokból

Tizenhat ország huszonöt hallgatója kezdte meg idén tanulmányait Magyarországon, az Agrárminisztérium által szervezett ösztöndíjprogramban. Az újonnan felvett hallgatókat a tárca, a fogadó hazai agráregyetemek, valamint a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala képviselői köszöntötték Budapesten, az Agrárminisztériumban.

ASP: ki kell irtani az összes vaddisznót? A lengyelek félnek a húsipar teljes összeomlásától

A teljes vaddisznó állomány megszüntetését tartja szükségesnek a lengyel Mezőgazdasági Kamara. Félnek a húsipar teljes összeomlásától.

CLAAS – John Deere kapcsolat a felhőben

Napjainkban már, főleg felhőbázison működő adatátvitelekkel, lehetővé vált különböző márkájú, valamint gyártótól származó vegyes flották (pl. arató-cséplőgépek, szállítójárműpark stb.) adat­kommunikációja, a különböző felhőalapú adatbázisok között is (Cloud-to-Cloud).

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Több használható víz a mezőgazdaságnak

A kezelt települési szennyvíz mezőgazdasági öntözés céljából történő biztonságos újrafelhasználására fogadott el a napokban előzetes megállapodást az Európai Bizottság azért, hogy minél több használható víz álljon a mezőgazdasági termelők rendelkezésére.

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.