Back to top

Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus

Nem talált befektetőt a legendás lengyel mezőgazdasági gépek gyártója, ezért csődeljárás indult ellne. Ez lehet az Ursus traktorok hattyúdala.

Szeptember elején még úgy tűnt, hogy kissé javul az adósságban lévő és átszervezés alatt álló vállalkozás helyzete, ugyanis  2021 június végéig szóló szerződést kötöttek a svéd Möre Maskiner AB-vel 1008 pótkocsi szállítására. A társaság emellett bejelentette, hogy befektetési megállapodást tervez amerikai Enerkon Solar vállalattal.

A befektetés azonban nem valósult meg,

mert a vállalat szeptember végén egyoldalúan, konkrét és egyértelmű ok megjelölése nélkül, megszakította a tárgyalásokat az Ursus  finanszírozásáról.

A jogi huzavona közepette újabb csapás érte az Ursus-t, részvényeinek értéke a tőzsdén meredeken zuhanni kezdtek. Így a gyár megszüntetését szinte lehetetlen kivédeni.

Az Ursus gyárat 1893-ban  Lengyelországban, Varsóban alapította három mérnök és négy üzletember.

Kezdetben a korai belsőégésű motorok kipufogó dobjait, majd később tehergépjárműveket és fémszerelvényeket gyártottak az orosz cár számára.

A második világháborúban Lengyelország német megszállása alatt az üzemben fegyvereket gyártottak. A háború után megkezdték az Ursus C-45 gyártását, a háború előtti Lanz Bulldog traktor német példánya alapján.

1961-re Lengyelországban egyre növekvő igény mutatkozott a traktorok iránt, ám az Ursus gyár által gyártott gépek nem feleltek meg a mezőgazdaság igényeinek, ezért megállapodást kötöttek  Csehszlovákiával, amely szerint Csehszlovákia biztosítja az Ursus gyár korszerűsítéséhez szükséges alkatrészeket, cserébe Lengyelország nyersanyagokkal látta el a csehszlovák gyárakat. A cél egy közös traktoripar felépítése volt, ahol a két ország együttesen évente 120 000 traktort állít elő.

A hetvenes és nyolcvanas éveket az eltúlzott beruházások, és a hibás gazdaságpolitika jellemezték.

Közel egymillió dollárt fektettek be egy korszerű Massey Ferguson traktor-modell kifejlesztésére, azonban ezeket a gépeket politikai okokból nem lehetett eladni a hidegháború idején a nyugati blokkban. Az évi 75 000 traktor célzott előállítása helyett csak 500 darabot gyártottak.

Az Ursus traktorgyártása az 1990-es évek során csökkent, az 1980-as évi 60 000 traktorról 1995-ben közel 16 000 traktorra esett vissza.  A termelés csökkenése annak az óriási adósságnak tudható be, amelyet az Ursus az 1980-as években a bővítési program eredményeként felvett, és amelyet az utóbbi évtizedekben sem tudott kiheverni.

Forrás: 
farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

KAP: milyen előnyökkel jár a 2 éves átmeneti időszak?

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

Elkészült a CLAAS tízezredik rizskombájnja Indiában

Tavasz elején gördült ki a tízezredik Crop Tiger 30 Terra Trac rizskombájn a CLAAS indiai Morindában működő gyárából. A kombájn sok másik délkelet-ázsiai országban is népszerű.